Las Palmas / MSB:s generaldirektör Dan Eliasson
Foto: Matti Mattila / faksimil Youtube

Inrikes

Dan Eliassons försvar: Julresan till Las Palmas var ”nödvändig”

Publicerad 1/2/2021
Annons

Pandemin och regeringens rekommendationer till trots valde MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att resa till Las Palmas för att fira jul med familjen.

Som Samnytt tidigare rapporterat bröt generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, mot regeringens rekommendationer.

Den 8 december presenterade statsministern vad som skulle gälla inför julen. Regeringen och Folkhälsomyndigheten rekommenderade bland annat att endast nödvändiga resor genomförs. En och en halv vecka senare flög Dan Eliasson till Las Palmas på semester.

Det var en medpassagerare, som vill vara anonym, som uppmärksammade att Eliasson bröt mot regeringens rekommendationer.

– Jag tycker bara det är förfärligt att myndighetspersoner ska åka och hålla på med sånt här när de själva säger att man inte ska göra det, säger vittnet till Expressen.

”Nödvändig” semesterresa

Själv anser Eliasson att han följt rekommendationerna. Enligt honom var resan nämligen ”nödvändig”, då hans dotter vistas på den populära semesterön.

– Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, säger Eliasson till Expressen.

I sociala medier ställer sig många skeptiska till Eliassons förklaring. Exempelvis påpekas att det är många som valt att följa regeringens rekommendationer och därför avstått från att fira jul med barn och barnbarn.

”Tillsammans kan vi bromsa smittan”

MSB ansvarar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. Under pandemin har myndigheten haft en central roll. Myndigheten har i uppdrag att ”säkerställa att myndigheternas information med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset är samordnad och tydlig”.

Huvudbudskapet under pressträffarna har varit ”Tillsammans kan vi bromsa smittan”. På MSB:s sajt krisinformation.se står följande:

Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. En transport bidrar inte i sig till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet. Inför kommande ledigheter och under julen är det viktigt att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra.

Tidigare har Eliasson, i DN, pekat på just svenskars resvanor som en av anledningarna till att landet drabbats hårdare än våra grannländer.

Generaldirektören påstår att han inte bara semestrat utan även arbetat på distans under vistelsen utomlands. Han ska bland annat ha lett möten och haft daglig kontakt med myndigheten han basar över.

Tidigare skandaler som myndighetschef

Skandalerna är många i Eliassons karriär, ändå har han kontinuerligt tilldelats nya maktpositioner. Nedan följer några exempel.

Med Eliasson som generaldirektör dömdes Migrationsverket för brott mot grundlagen. Han lät sparka en chef i Göteborg eftersom denne drivit en Israelvänlig blogg. Beslutet stred mot den grundlagsfästa yttrandefriheten och myndigheten dömdes i Arbetsdomstolen att betala skadestånd till mannen.

Under Eliassons tid som generaldirektör för Försäkringskassan uppdagades ett flertal allvarliga jävsituationer. Då beordrade Eliasson att miljontals mejl ur myndighetens system skulle raderas. Detta innebar att internutredare inte längre kunde avslöja brott och missförhållanden.

Som rikspolischef begick Eliasson, enligt den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, brott mot säkerhetsskyddsförordningen. Något som bland annat resulterade i att främmande makt fick tillgång till hemliga uppgifter som kan påverka rikets säkerhet.

Det väckte också stor uppmärksamhet när Eliasson som rikspolischef i en filmad intervju 2016 tog parti för och tyckte synd om en så kallad ”ensamkommande” som knivmördat en kvinnlig anställd på ett asylboende. Mördaren hade bland annat ljugit om sin ålder och skulle egentligen inte ha varit på boendet överhuvudtaget.

– Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?, undrade Eliasson.

Nu, som generaldirektör för MSB väljer han alltså, under den allvarligaste pandemin i modern historia, att resa utomlands för att fira jul med familjen. Satirikern Steget Efter kommenterar Eliassons resa på Twitter:

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons