Fyra månaders fängelse. Det blir straffet för gatukonstnären Dan Park sedan han dömts för flera fall av hets mot folkgrupp.

Bland annat lade Dan Park i december 2021 upp en bild på sig själv på Twitter där han hälsar med utsträckt arm framför judiska begravningsplatsen i Malmö. Bilden har försetts med hashtaggen #mincivilminister.

S-minister

Inlägget syftar på dåvarande civiliminister Ida Karkiainen (S) som samma månad avslöjades med att ha gjort nazistsalut under en hemmafest i Haparanda.

LÄS MER: Här gör s-ministern nazisthälsning

Civilministern fick efter avslöjandet massivt stöd från det egna partiet, inklusive från statsminister Magdalena Andersson.

LÄS ÄVEN: Statsminister Magdalena Anderssons motattack efter nazi(s)tavslöjandet: SD är nazister

Andersson valde att istället gå till attack mot Sverigedemokraterna samt mot de medier som uppmärksammat bilden.

”Som John Cleese”

I polisförhör erkänner Dan Park att det är han som syns på bilden. Han säger i förhör att han inte hade någon särskild tanke bakom, utan bara ville ”driva lite”.

– Lite så som John Cleese driver med nazister i tv-serien Fawlty Towers. John försöker där se ut som Hitler med sitt finger som en mustasch på överläppen samtidigt som han gör en ”silly walk”, berättar han.

Faksimil

– Kläderna är inte särskilt nazi. Mintgrönt och cerise.

Däremot nekar han till att det är han som lagt upp bilden på Twitter, något som Malmö tingsrätt inte tror på. Tvärtom anses det bevisat att Dan Park spridit bilden på det sociala mediet.

”Heil Pride”

Dan Park döms även för andra bilder han spridit i sociala medier. Dels en bild med texten ”HEIL PRIDE” med en regnbågsflagga som bakgrund. Under rättegången har gatukonstnären hävdat att det var en kritik mot Priderörelsen, eftersom alla inte var välkomna på Pride.

Han döms även för en nazistflagga där hakkorset utgörs av vaccinsprutor, något han sagt var en kritik mot vaccinationspass, samt för en muslimsk halvmåne med ett hakkors som klottrades på en kyrka i Malmö. Något han säger var kritik mot att Svenska kyrkan stöder islam.

– Islam är som nazism. Samma förtryck, menar Dan Park.

Sammanlagt döms Dan Park för sex fall av hets mot folkgrupp, där två av de åtalade brotten utgörs av en upprepning av de fyra huvudbrotten. Påföljden blir fyra månaders fängelse.

Dan Park har tidigare upprepade gånger dömts för bland annat hets mot folkgrupp för sin provocerande gatukonst.

LÄS ÄVEN: Gatukonstnären Dan Park misshandlad av gäng i Malmö