coronapass-danmark-7653
Utrikes

Danmark återinför covidpass

Publicerad 11/11/2021
Annons

Efter att smittspridningen på nytt ökat i vissa delar av landet har den danska regeringen beslutat att återinföra kravet på covidpass för att få röra sig fritt i samhället. Kravet börjar gälla redan från imorgon fredag.

Den som inte kan visa upp ett friskhets- och vaccinationsintyg får inte besöka en rad inrättningar såsom barer, restauranger, kaféer, nattklubbar och offentliga nöjes- och sportevenemang. Återinförandet av covidpass har godkänts av det danska parlamentet, Folketinget.

Covid ”allvarligt hot mot samhället”

I samband med godkännandet beslöts också att covid-pandemin på nytt ska uppgraderas till ett ”allvarligt hot mot samhället”. Därmed ges regeringen möjligheter att vidta drastiska inskränkningar och restriktioner i de grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheterna.

Inomhus får inte fler än 200 personer samlas och för evenemang utomhus gäller gränsen 2 000 besökare. Den tidigare gränsen för hur länge en person som haft covid räknas som immun och kan få ett pass på sådana meriter halveras från 12 till 6 månader.

Åldersgränsen för vem som måste kunna uppvisa covidpass sänks också från 16 till 15 år. Passet måste visa att man nyligen testat negativt för covid, tillfrisknat från sjukdomen eller vaccinerat sig.

Återinförs bara en månad efter avskaffande

Krav på covidpass infördes i Danmark i våras men slopades i september när en rad restriktioner slopades. Men nu återinförs alltså både passkrav och restriktioner på nytt bara en månad senare.

Reglerna ska den här gången utvärderas varje månad jämfört med tidigare var fjärde månad. Detta med hänvisning till att det handlar om långtgående inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter och att fyra månader utan prövning kritiserats som en alltför lång period.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons