coronapass-836653
Utrikes

Danmark begränsar rörelsefriheten för vaccinvägrare – ”Först i världen!”

Publicerad 2/3/2021
Annons

Den danska regeringen meddelar att man inför ett ”coronapass”. Dokumentet ges till den som vaccinerat sig mot covid-19 och ger innehavaren större rörelsefrihet i samhället jämfört med den som av olika skäl inte tagit sprutan.

Vill du kunna röra dig fritt i samhället, gå på restaurang, konsert, idrottsevenemang eller kanske resa utomlands? I så fall behöver du i framtiden ett särskilt pass som visar att du vaccinerat dig mot covid-19. I varje fall om du är dansk, men liknande förslag ligger på bordet också i andra länder.

Morten Bødskov, tillförordnad finansminister i den danska regeringen, berättade på en pressträff på onsdagen att det kommer att bli ett digitalt pass som man har i sin mobiltelefon. Det innebär att man måste äga en smarttelefon och alltid ha den med sig.

Bødskov berömmer sin regering för att vara ”bland de första i världen” som på det här konkreta sättet delar in sin befolkning i ett A- och B-lag i förhållande till de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna. Man hoppas nu på att bli betraktade ”som en föregångare för andra länder”.

Regeringen utesluter inte att ytterligare medicinska uppgifter om innehavaren ska kunna registreras och läggas in i det digitala passet, i första skedet om personen ifråga bär på antikroppar mot coronaviruset. Uppgifterna i passet ska även finnas centralt lagrade och sökbara på webbplatsen sundhed.dk.

Även inom näringslivet i Danmark hyllas passet utan reservationer om integritetsaspekterna eller den rangordning av medborgarna som blir följden. Ett antal näringslivstoppar medverkade på pressträffen.

– Det här skapar hopp och är ett ljus i tunneln för riktigt många danska verksamheter, sade Brian Mikkelsen som är vd för näringslivsorganisationen Dansk Erhverv.

Han får medhåll från Lars Sandahl Sørensen, vd för Dansk Industri, som framhåller att det digitala coronapasset kommer ge den som har passet tillbaka sin rörelsefrihet i samhället och rätt att resa ut ur landet.

– Vi kommer att ha glädje av coronapasset i många år framöver, konstaterade han.

En förklaring till att det aviserade coronapasset uppskattas särskilt av näringslivet kan vara att regeringen avser att prioritera affärsresenärer som de första att på det här sättet återfå sin frihet. Vanligt folk kommer att få vänta längre.

Om inga hinder tillstöter är tanken att de första coronapassen till prioriterade grupper ska utfärdas om en månad. Övriga kan få vänta i upp till fyra månader innan de åter kan röra sig fritt i samhället – förutsatt att man vaccinerat sig.

En flaskhals som kan kullkasta planerna är osäkerheten kring tillgången på vaccin och resurser att ta emot alla som vill vaccinera sig. Hittills har färre än 200 tusen, motsvarande lite mer än tre procent av befolkningen, fått en dos.

Det krävs två doser för att uppnå immunitet, vilket ungefär hälften så många fått. Planen är dock att alla danskar som vill ska vara fullt vaccinerade i slutet av juni.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons