Danska internetoperatörer blockerade förra veckan videodelningssajten Bitchute. Det berättar flera danskar om i sociala medier.

Bland annat berättar kunder hos de stora danska internetoperatörerna Stofa och Telmore att de inte kan komma åt Bitchute. Istället skickas de vidare till en sida som berättar att Bitchute blockerats på order från polisens cyberbrottsavdelning, anklagad för att sprida ”straffbara” påståenden om coronapandemin.

Operatörerna har valt att blockera hela Bitchute-sajten, inte bara vissa videoklipp. Blockeringsmeddelandet är ett standardmeddelande som danska rikspolisens nationella cyberbrottsavdelning använder när de blockerar sidor som ägnar sig åt nätbaserad brottslighet, exempelvis sprider barnpornografi eller används till nätbedrägerier.

På bland annat diskussionsforumet Reddit diskuteras blockeringen av videodelningssajten. Flera frågar sig om det är lagligt att stänga av sajter på det sättet, och vissa som deltar i debatten menar att Danmark och EU inte är ett dugg bättre än kommunistlandet Kina när det gäller yttrandefrihet.