I flertalet afrikanska länder är homosexualitet olagligt och kan resultera i dödsstraff. Ett av dessa länder är Tanzania där Paul Makonda, guvernören i Dar es-Salaam, nyligen uppmanade folket att ange homosexuella. Hetsjakten har lett till starka reaktioner. Det svenska biståndet fortsätter dock.

– Det är helt oacceptabelt med de senaste homofobiska uttalandena, säger Ulla Tornaes, minister för utvecklingssamarbete.

Biståndet på 65 miljoner danska kronor dras nu tillbaka. Tornaes har även haft ett möte med Tanzanias utrikesminister och ambassadör i Danmark. Tanzania är det land Danmark betalat näst mest bistånd till under de senaste åren.

I Sverige avser man fortsätta betala ut bistånd – förra året låg det på 1,1 miljarder kronor. Man har från svenskt håll även uppgett att det bästa sättet att få till en förändring är att fortsätta dialogen och att man kommer rikta om en del av biståndet till så kallade icke-statliga organisationer eller NGO:s. Utöver detta har ett fördömande från utrikesminister Margot Wallström (S) på Facebook varit de enda åtgärderna.