danmark-forbjuder-feature

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Foto: WEF/Samnytt

Utrikes

Danmark ger efter för terrorhot – förbjuder koranbränningar

Publicerad 8/25/2023
Annons

Danmark går vidare med ett förslag om att förbjuda koranbränningar. Det meddelar företrädare för landets vänsterliberala regering idag. Anledningen är hotet från radikala muslimer och islamistiska terrorister.

Under förmiddagen idag kallar den danska regeringen till pressträff med företrädare för de tre regeringspartierna: Justitieminister Peter Hummelgaard (S), vice statsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Anledningen är de diskussioner som förts i såväl Danmark som i Sverige om att förbjuda koranbränningar. Danmark har nu fattat sitt beslut.

– Regeringen kommer gå vidare med ett lagförslag som förbjuder ”otillbörlig behandling av föremål med väsentlig religiös betydelse för ett trossamfund”, meddelar Peter Hummelgaard.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan om Ulf Kristersson: ”Han är sinnessjuk”

”Splittring och hat”

Med den nya lagen blir det förbjudet att offentligt bränna eller på andra sätt skända koranen, men även andra religiösa urkunder eller föremål. Straffet för den som bryter mot förbudet är böter eller upp till två års fängelse.

Hummelgaard menar att koranbränningar handlar om ”meningslöst smädande som inte har något annat syfte än att skapa splittring och hat”.

Däremot uppges det att satirteckningar och religionskritik som framförs i tal och skrift förblir lagligt, även om det finns de som befarar att inskränkningar snart kommer göras även där.

LÄS ÄVEN: Danmark kan förbjuda satir av islam – ”Anmärkningsvärt”

Hot från al-Qaida

Den danska regeringen gör ingen hemlighet av att inskränkningarna av yttrandefriheten görs för att blidka militanta muslimer och islamistiska terrorister. Inte minst terrorgruppen al-Qaida, som hotat med terrordåd som hämnd för en stor mängd koranbränningar i Danmark senaste tiden.

– Vi kan inte stillatigande se på när ett fåtal personer hela tiden, varje dag, gör allt man kan för att provocera fram reaktioner, och i värsta fall väldigt allvarliga reaktioner, från utlandet och från främmande grupper som hotar danskarnas säkerhet. Det är därför vi gör den här inskränkningen, påpekar justitieminister Peter Hummelgaard.

Med dagens besked om att koranbränningarna kommer förbjudas hoppas den danska regeringen att dessa muslimska våldsverkare blir mer välvilligt inställda till det nordiska landet.

– Det är en viktig politisk signal som Danmark idag skickar till omvärlden, säger Lars Løkke Rasmussen.

LÄS OCKSÅ: Regeringen ser över ordningslagen: ”Vi har ett nytt Sverige i dag”

Oppositionen säger nej

Sju oppositionspartier, från vitt skilda politiska läger, säger i en gemensam linje nej till koranbrännarförbudet. De är Socialistisk folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige. Tillsammans har de lite drygt 40 procent av mandaten i Folketinget – Danmarks parlament.

– Regeringens preliminära tillkännagivande öppnar en slussport där iranier som bor här inte får bränna en hijab i sympati med de modiga kvinnorna i Iran och där Tibetsympatisörer kommer behöva gömmas undan vid kinesiska statsbesök, har de sju partierna tidigare sagt i ett gemensamt uttalande.

Dansk folkepartis partiledare Morten Messerschmidt sade tidigare i månaden att det är en del av den danska och västerländska kulturen att få kritisera religioner.

– Istället för att krypa på knä för det totalitära Mellanöstern borde man ha byggt en allians med andra frihetsälskande länder i västvärlden, som man gjorde under Muhammedkrisen, sade han då, syftandes på de Muhammedteckningar som Jyllandsposten publicerade för arton år sedan och som också utlöste en våg av muslimska hot.

LÄS OCKSÅ: Koranbrännare om regeringens förbudsplaner: ”Då blir Sverige som Afghanistan”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons