Brottslingar som dömts och utvisats från Danmark ska avtjäna tiden i ett fängelse i Kosovo i stället för på dansk mark. Det står klart efter att Danmark slutit ett avtal med landet.

Att Danmark hyr 300 platser i ett fängelse i Kosovo kallar justitieminister Nick Hækkerup (S) banbrytande.

– Jag tycker att det är helt utmärkt att vi kan få dem utslängda så snabbt som möjligt, säger han.

LÄS ÄVEN: Före detta danska migrationsministern: ”Danmark ska aldrig bli som Sverige!”

Ambitionen är att systemet ska vara igång till första kvartalet 2023. Platserna är till för medborgare som kommer från länder som inte tillhör EU.

Dansk standard

Även om de intagna kommer att befinna sig långt i från dansk mark har de rätt att avtjäna tid under förhållanden liknande dem i danska fängelser, och därför måste fängelset i Gjilan i sydöstra Kosovo byggas om så att det anpassas till dansk standard.

LÄS ÄVEN: Danske migrationsministern: Vi avskaffar asylrätten i Danmark

Hækkerup ser gärna också att de utvisningsdömda i Kosovo själva betalar för sin hälsovård i fängelset genom att betala en privat sjukförsäkring, något som kan bli aktuellt längre fram.

Den som begår brott i Kosovofängelset kommer att åtalas i Kosovo. Om personen döms måste personen avtjäna straffet i ett fängelse i Kosovo och under den perioden är det danska straffet ”pausat”.

Skickas direkt hem

Efter avtjänat straff ska brottslingarna skickas direkt till sina hemländer utan att återvända till Danmark först.

LÄS ÄVEN: Danmark vill skicka asylsökande till migrantläger i Rwanda – avtal påskrivet

Avtalet måste slutligen godkännas av Folketinget och parlamentet i Kosovo, något man tror ska fungera problemfritt. Hyran kostar 15 miljoner euro om året och man betalar ytterligare sex miljoner euro i utvecklingsbistånd.

SD-förslag 2011

Ett år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen föreslog Kent Ekeroth att Sverige skulle införa samma slags system. Sedan lades samma förslag årligen.