Parallellt med koranbränningarna i Sverige bränns det även ”heliga skrifter” i Danmark. Liksom den svenska regeringen vill se över ordningslagen för att eventuellt förhindra koranbränningar, tittar nu även den danska regeringen på hur man kan göra något liknande.

På måndagen höll det danska folketinget ett möte om koranbränningarna och enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen är ambitionen att hitta ett ”juridiskt verktyg” för att förhindra koranbränningar framför utländska ambassader.

– Det är krig på vår kontinent, säger han.

– Det är ohållbart att befinna sig i ett tillstånd där människor bränner koranen utanför ambassader med jämna mellanrum.

LÄS ÄVEN: Kritikstorm mot regeringens planer på att ge efter för muslimska hot

Efter mötet fick Rasmussen stark kritik.

– Den rätta vägen framåt vore att fortsätta försvaret internationellt för yttrandefriheten, säger Anders Primdahl Vistisen från Dansk Folkeparti som menar att det vore bisarrt att införa en sådan lag.

Man kom dock inte fram till något konkret med mötet. Enligt justitieminister Peter Hummelgaard tittar man precis som i Sverige på hur tillämpningen av ordningslagen skulle kunna förhindra fler koranbränningar.

Islamisk organisation ogillar yttrandefrihet

Lars Løkke Rasmussen hartalat med generalsekreteraren för den islamiska samarbetsorganisationen OIC inför dess möte på måndagen där man ska ta upp koranbränningarna i Sverige och Danmark.

OIC:s ordförande Hissein Brahim Taha ska ha uttryckt de muslimska ländernas missnöje med ”upprepade fall av förolämpning av den heliga koranen och islamiska symboler under förevändning av yttrandefrihet”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Koranbränning utanför riksdagen

Den danska regeringen får också kritik från Jens Elo Rytter, professor i författningsrätt vid Köpenhamns universitet.

– Om man inte vill återinföra hädelseparagrafen har jag svårt att se hur man kan göra det här utan att komma i konflikt med yttrandefriheten, säger han till TV 2 och tillägger:

– Yttrandefriheten kan inte inskränkas i förhållande till kommersiella och diplomatiska intressen. Så kort och gott kan man säga.

Paludan

På Facebook kommenterar även Rasmus Paludan den senaste utvecklingen i Danmark som han menar är oacceptabel.

LÄS ÄVEN: Moskéer i Sverige vill ha förbud mot alla handlingar som förolämpar islam