Danmarks invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) rasar mot invandrare som varken lär sig danska eller jobbar och gör rätt för sig. Nu vill hon dra in möjligheten för dem till tolk i sina kontakter med det danska samhället för att på så sätt tvinga dem att lära sig språket.

Alltihop börjar med en dokumentär i danska TV2 som sänds en helg i februari månad. Den handlar om somaliska kvinnor i Vollsmose, en invandrardominerad förort i Danmarks näst största stad Odense.

Ingen av kvinnorna som intervjuas har jobb och nästan ingen av dem kan danska, trots att vissa av dem bott i Danmark sedan 90-talet. TV-teamet måste ha med sig somalisk tolk för att kunna göra sig förstådd med kvinnorna som de intervjuar.

De somaliska kvinnorna klagar på att det är svårt att få jobb, att det kräver att man har utbildning och att slöjan är ett bekymmer. Men framförallt pekas i dokumentären bristande språkkunskaper ut som ett problem.

”Somalier är lata”

Dokumentären väcker starka reaktioner. I måndags publicerar BT en debattartikel från invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg som tagit fasta på TV2:s dokumentär.

”Det är en kombination av lathet, en direkt motvilja mot det danska samhället och vår egen oförmåga att vilja ställa krav som skapat de parallella samhällen som plågar Danmark idag”, dundrar hon.

Støjberg menar att det är alldeles för lätt för invandrare att strunta i att lära sig danska, inte bry sig om att jobba och istället leva på bidrag. Anledningen är, bland annat, att danska myndigheter alldeles för lättvindigt ordnar med tolk åt invandrarna i deras kontakter med det danska samhället.

Det är en förmån som den danska regeringen nu kommer att dra in. Invandrare kommer framöver endast erbjudas tolk sina första tre år i landet, därefter får de klara sig på egen hand.

”Lär dig språket eller betala din egen tolk!” lyder Inger Støjbergs besked.