För att lättare kunna utvisa migranter som fått avslag på asylansökan tvångstestar man nu dessa. I två fall har polis hållit fast migranten i fråga medan testet utförts.

Flera flygbolag vägrar ta emot utvisade migranter som saknar ett negativt covidtest, något som många migranter med stor framgång utnyttjat för att förhala processen och blivit kvar i Danmark. Metoden är populär även bland utvisningsdömda migranter i Sverige.

LÄS ÄVEN: Danske migrationsministern: Vi avskaffar asylrätten i Danmark

Detta har dock danska myndigheter tagit fram en tämligen effektiv metod för att lösa – en ny lag som ger rätt till tvångstester.

– Det är därför vi skapat den här lagen som gör det möjligt att tvångstesta asylsökande, säger den socialdemokratiske integrationsministern Mattias Tesfay, till Jyllands-Posten.

LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen (S): Målet är noll asylsökande till Danmark

Tesfaye är nöjd med hur lagen fungerat hittills. Två personer har tvingats testa sig medan 15 andra gått med på det frivilligt. Från den danska vänstern riktas kritik mot den nya metoden.

Förlamad svensk utvisningsverksamhet

Nyligen meddelade Afghanistan att man inte tar emot sina egna medborgare som utvisats från andra länder, bland annat med hänvisning till att de inte testats för covid-19.

Innan dess framkom det också att hela 90 procent av migranter som fått avslag på asylansökningar alternativt dömts till utvisning för brott dröjer sig kvar i Sverige genom att vägra testa sig.