Någon vecka efter att den brittiske premiärministern meddelade att man slopar alla restriktioner kommer nu liknande uppgifter från Danmark. Där väntas regeringen på onsdagen kungöra att man också återgår till ett normalläge.

Det var i slutet av förra veckan som Boris Johnson och den brittiska regeringen berättade att man från och med torsdag denna vecka tar bort både munskyddskrav och vaccinpass då man tror att omikronvågen har nått sin kulmen.

LÄS ÄVEN: Storbritannien skrotar munskyddstvång och covidpass

Nu är det danska medier som rapporterar att statsminister Mette Frederiksen förväntas komma med samma besked på onsdagskvällen, något som i så fall skulle träda i kraft på måndagen den 31 januari.

Flockimmunitet

Anledningen ska vara att Epidemikommissionen inte längre kommer att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom efter den 5 februari. Samtidigt uppger den danska smittskyddsmyndigheten SSI att landet inom några veckor kan uppnå flockimmunitet.

– Det kommer att innebära att infektionstalen sjunker, eftersom det helt enkelt är svårare för virus att hitta mottagliga i vårt samhälle, säger chefsepidemiologen Tyra Grove Krause på SSI.

Medan restriktionerna snart kan försvinna sprids en undervariant till omikron i Danmark, BA.2, och håller på att bli dominerande. Ännu vet man inte om de två varianterna är så pass olika varandra att man kan bli smittad av omikron två gånger på kort tid. BA.2 ska dock ha en större spridningspotential.