Danmarks socialdemokratiska regering överväger nu att hyra fängelseplatser utomlands för att minska trycket på landets fängelser.

Planerna framgår av ett regeringsdokument som den danska tidningen Politiken som har tagit del av, rapporterar TT.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården larmar: Fullt i häkten och fängelser

Bakgrunden till förslaget är att antalet fängelsedömda ökar och att den danska kriminalvården har svårt att anställa ny personal.

Det framgår inte var i världen som brottslingarna ska placeras men det uppges handla om 300 platser till en beräknad kostnad på en miljard kronor.

Den socialdemokratiska regeringen i Danmark har ännu inte kommenterat planerna men oppositionspartierna har redan uttryckt sig positiva till förslaget

Hårt tryck på fängelser i Sverige

Samnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat överbeläggningarna på fängelser i Sverige. På flera fängelseanstalter har man 100 procent beläggning vilket har resulterat i att Kriminalvården börjat köpa in våningssängar. Det har även rapporterats om fängelser som bygger ut med baracker och brottslingar som får vänta med att avtjäna sina straff.

SD vill hyra platser utomlands

Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit ett upplägg likt den danska regeringens planer. SD hävdar att det skulle resultera i en mer hälsosam arbetsmiljö för kriminalvårdspersonal och en bättre rehabiliteringsmiljö för de intagna.

– Utländska medborgare som dömts till långa fängelsestraff och sedan utvisning behöver inte svensk kriminalvård, kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården vill att fler ska avtjäna fängelsestraff med fotboja