sören pape poulsen

Faksimil SVT

Inrikes

Danmarks fd justitieminister: ”Om vi skulle bli som Sverige vore det en katastrof”

Publicerad 6/10/2021
Annons

Danmarks före detta justitieminister Sören Pape Poulsen oroas över situationen i grannlandet. Man ser på Sverige som skräckexemplet och tvekar inte att peka ut vad man anser är grundproblemet.

Utöver sin före detta ministerpost är Sören Pape Poulsen även partiledare för De Konservative och hjärnan bakom ”bandepakke”, ett politiskt åtgärdspaket mot gängvåldet i Köpenhamn som ökade 2015.

Då han intervjuas i SVT-programmet Politikbyrån är det ett par veckor sen en Brå-rapport visade att Sverige ligger i toppen för dödligt skjutvapenvåld i Europa.

– Det är väldigt sorgligt, men ärligt talat är jag inte förvånad, säger han.

LÄS ÄVEN: Danske migrationsministern: Vi avskaffar asylrätten i Danmark

De svenska problemen kommer också bli ett danskt problem om de inte löses, konstaterar han och berättar att Sverige används som det värsta exemplet i den danska debatten. Han oroas för att gängbrottsligheten ska spridas söderut.

– När du har ett svenskt pass är det bara att åka till Danmark… jag vet att det jag säger kanske är kontroversiellt, men jag tror att många danskar oroas av det här. Om vi skulle bli lite som Sverige vore det en katastrof.

Skrattar åt svensk debatt

Då han besökte Sverige nämnde en svensk journalist att man diskuterat en eventuell koppling mellan invandring och brottslighet, vilket fick honom att brista ut i skratt och fråga om det verkligen är något som ens diskuteras i Sverige. Samtidigt är han medveten om den stränga politiska korrektheten som råder i grannlandet.

– Jag förstår bara inte varför ni inte säger som det är.

LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten

Han anser att Sverige borde inspireras av Danmarks batteri av tuffa åtgärder mot gängrelaterade brott som resulterat i en markant minskning av antalet skjutningar sedan 2017. De straffskärpningar den svenska regeringen genomfört har inte varit tillräckligt hårda, tycker Sören Pape Poulsen.

Massinvandring orsaken

Han hymlar inte med vad han anser är den främsta orsaken till det svenska tillståndet – den massiva invandringen.

– En blind man med käpp kan se att det här är ett stort problem.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons