Danmarks tidigare invandrarminister Inger Stöjberg döms idag till 60 dagars ovillkorligt fängelse för att ha stoppat barnäktenskap bland asylsökande. Det rapporterar danska DR.

Folketinget beslutade i februari i år, med röstsiffrorna 141 mot 30, att inleda en riksrättsprocess mot det tidigare statsrådet. Bakgrunden var att hon i februari 2016 under sin tid som invandrarminister beslutade om att skilja minderåriga flickor från deras män på asylförläggningarna.

”Det är fullständigt oacceptabelt att det för närvarande finns minderåriga i det danska asylsystemet som bor tillsammans med sina äkta män eller partners, och jag har uppmanat Invandrarverket att omedelbart sätta stopp för det. Vi ska självklart säkerställa att unga flickor inte tvingas leva i ett förhållande med en vuxen på en asylanläggning”, hette det i ett pressmeddelande där Stöjberg uttalade sig.

23 minderåriga fruar hann skiljas från sina män innan Stöjbergs nya policy stoppades.

Syrier fick skadestånd

Sommaren 2016 uppmärksammade danska medier i synnerhet fallet syriern Alnour Alwan som hösten 2015 flydde till Danmark med sin då 16-åriga fru Rimaz Alkayal. Inkvarterad på ett asylboende blev Rimaz gravid med den åtta år äldre mannen.

Efter Stöjbergs uppmaning till myndigheterna beslutades att Alnour och Rimaz skulle skiljas åt. Efter några månader isär återförenades paret sommaren 2016, trots att Rimaz då ännu bara var 17 år gammal. I augusti samma sommar födde hon en pojke. Det syriska paret fick senare motsvarande drygt 27 000 kronor i skadestånd för tiden de tvingats vara åtskilda.

Alnour Alwan och Rimaz Alkayal levde ett tag efter det som gifta, men är numera skilda och Rimaz har flyttat från Danmark. Den mediala uppmärksamhet som det syriska paret fick gjorde att Stöjbergs uppmaning till myndigheterna blev allmänt känd.

Väckte irritation

I synnerhet den danska vänstern har kritiserat tidigare invandrarministerns uppmaning om att skilja minderåriga flickor från deras män. Den menar att Stöjberg inte haft befogenhet att fatta ett sådant beslut, och att den på ett oproportionerligt sätt drabbat unga asylsökande par.

Stor uppmärksamhet har fästs vid utformandet av pressmeddelandet från 2016 där Stöjberg påannonserar att hon kommer sätta stopp för barnbrudarna. Stöjberg har hävdat att pressmeddelandet ska ses som ett politiskt budskap, inte ett direktiv till någon myndighet, och att hennes målsättning var att ge asylsökande tonårsflickor en chans att lämna äktenskap de tvingats in i.

Efter att Stöjberg i början av året tvingats bort från sitt tidigare parti Venstre, fanns plötsligt en bred majoritet i Folketinget för att inleda en riksrättsprocess mot henne. Det var till och med hennes tidigare parti som tog initiativ till processen.

Skyldig till brott

Idag fann så den danska riksrätten att Stöjberg gjort sig skyldig till brott mot ministeransvarslagen. Av de 26 domarna, varav tretton är domare i Danmarks högsta domstol och de övriga är politiskt tillsatta, ville emellertid en fria den tidigare invandrarministern.

Oenigheten var ännu större när det gällde påföljden. Femton av domarna ansåg att Stöjberg borde dömas till ett ovillkorligt fängelsestraff, medan de övriga tyckte att en villkorlig dom eller ett bötesstraff kunde räcka. Till slut kom domarna överens om sextio dagars ovillkorlig dom. Domen kan inte överklagas, men Inger Stöjberg kan vända sig till landets drottning Margrethe II och be om att bli benådad.

Håller huvudet högt

Inger Stöjberg säger till DR att hon är överraskad över den fällande domen.

– Jag är väldigt väldigt överraskad. Jag menar att det är de danska värderingarna som har förlorat idag. Det är inte bara jag som förlorar, utan de danska värderingarna, säger hon.

– Det här var ett scenario jag inte förberett mig på. Men nu är det som det är, och jag tar mitt straff utan att böja på huvudet.

Stöjberg har hela tiden försvarat sitt agerande i februari 2016, och sagt att det var rätt att skilja minderåriga asylsökande flickor från deras äkta män.

LÄS MER: Danska högern KOLLAPSAR efter petningen av Støjberg

LÄS MER: Dansk minister räddade flera barnbrudar – kan bli åtalad

LÄS MER: Danska förslaget: Minska antalet ”missanpassade utlänningar” med 70 procent till 2030