Dansk Folkeparti (DF) går nu samman med italienska Lega, tyska AfD och finska Sannfinländarna (SF) för att samla EU-kritiska partier i en ny EU-grupp i Europaparlamentet. SD – som tidigare sagt att prioritet nummer ett är att vara i samma grupp som just SF och DF – vill dock stanna i den mer EU-vänliga gruppen ECR.

Dansk Folkeparti deltog i måndags på en presskonferens i Milano tillsammans med italienska regeringspartiet Lega, tyska Alternativ för Tyskland och finska Sannfinländarna, enligt Dit Overblick, som Fria Tider skrev om.

De fyra partierna lanserar deras planer på att starta en ny EU-kritisk grupp som har en nationalkonservativ utgångspunkt.

– Det har varit många tankar runt om på att starta en grupp som i högre grad förenar våra gemensamma intressen, som nationalkonservativa partier har. Intentionen är att vi efter valet startar förhandlingar med utgångspunkt på att skapa en ny, stor grupp av partier som ”likar oss”, sa Peter Kofod, DF:s spetskandidat till EU-parlamentet.

LÄS ÄVEN: SD går med i ny partigrupp i Europaparlamentet – grundades av brittiska Tories

På presskonferensen deltog DF:s gruppledare Anders Vistisen, Italiens inrikesminister Matteo Salvini samt representanter för SF och AfD.

Idag ingår de fyra partierna i tre olika grupper i EU-parlamentet. DF och SF ingår i ECR, där SD nu också befinner sig. Lega i ENF och AfD i EFDD.

– Vi är tillfreds med ECR-gruppen men faktum är att idag i Europaparlamentet finns det några stora, federala grupper, den konservativa och den socialistiska, som vill ha mer EU. Vi har därför behov av en förstärkt plattform om vi inifrån ska kunna kämpa emot federalismen och för nationalstaternas intresse. Det är det vi sonderar möjligheterna för nu, säger Kofod.

Nordiska systerpartierna överger SD
Mattias Karlsson, gruppledare för SD i Riksdagen, har vid ett flertal tillfällen på Facebook poängterat hur viktigt det är för dem att sitta i samma grupp som våra nordiska grannar, alltså DF och SF. Karlsson delade bland annat detta inlägg då:

Samma tankar har lyfts av Jimmie Åkesson:

– Det här beskedet är givetvis väldigt glädjande. Framförallt innebär detta för oss en breddning och fördjupning av samarbetet med våra nordiska systerpartier, sa även Jimmie Åkesson när SD bytte från EFDD till ECR förra året.

Men nu överger alltså SD:s två systerpartier dem för att börja ett närmare samarbete med bland annat Lega. Samtidigt har SD sagt att Lega inte är ett parti som SD vill samarbeta med och Peter Lundgren, en av SD:s EU-parlamentariker, säger att partiet är nöjda med att stanna kvar i ECR.

– Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, säger han till TT.

LÄS ÄVEN: Ledaren för SD:s EU-grupp: européer måste ”öppna sina hjärtan” för massinvandring