Martin Henriksen – Danish Parliament ”Folketinget” – photo: Mogens Engelund

Martin Henriksen från Dansk folkeparti. Foto: Mogens Engelund.

Utrikes

Dansk folkeparti vill lämna Marrakeshdeklarationen: ”Underminerar social och kulturell sammanhållning”

Publicerad 10/24/2018
Annons

Tillsammans med mer än 20 övriga EU-stater och nästan 30 afrikanska länder skrev Danmark i maj under deklarationen. Nu menar Dansk folkeparti att regeringen gjorde detta alltför hastigt och vill dra sig ur.

Deklarationen handlar om migration mellan Afrika och EU. Den är inte juridiskt bindande och dansk lag står över deklarationen men Dansk folkeparti vill ändå att man lämnar den.

– Det är för många frågor som är obesvarade och därför menar vi att man från dansk sida ska avsluta samarbetet tills det är fullständigt klart vad regeringen på Danmarks vägnar har förpliktigat sig till, säger DF:s migrationspolitiske talesperson Martin Henriksen.

Henriksen är särskilt oroad över formuleringen ”laglig migration och mobilitet”. Man ska även genom att underlätta processen för arbetsvisum göra det lättare för unga och kvinnor att komma till Europa för att arbeta.

Det är denna typ av invandring Dansk folkeparti vill undvika och menar påverkar den sociala och kulturella sammanhållningen i Danmark. Till detta tillkommer också en diskussion huruvida det överhuvudtaget finns ett behov av att importera utländsk arbetskraft.

Ungern är ett av få EU-länder som inte gick med då man befarade att deklarationen skulle uppmuntra till än mer migration.

Deklarationen skrevs under av migrationsminister Inger Støjberg som avvisar Dansk folkepartis krav. Hon menar att uppgörelsen handlar om att stoppa den dödliga skytteltrafiken över Medelhavet genom bättre samarbete med de afrikanska ledarna.

Hon understryker samtidigt att Danmark inte vill ha fler afrikaner.

Sverige var ett av de EU-länder som skrev under deklarationen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons