För första gången försöker nu dansk åklagare få en jihadist dömd för landsförräderi. Mannen sitter i förvar, arresterad för landsförräderi och terrorbrott och riskerar livstids fängelse.

En dansk medborgare som rest till Syrien för att delta i jihad, heligt krig, för den IslamskasStaten (IS), har häktats för landsförräderi, rapporterar tidningen Berlingske.

Det är första gången på över 70 år som ett åtal för landsförräderi väcks i Danmark. Sist det hände var vid rättsförlikningen med de danskar som kollaborerade med Tyskland under ockupationsåren under andra världskriget.

Rent tekniskt sett rör det sig dock om en ny lag som trädde i kraft i december 2015 för att även omfatta jihadister, något som fram tills dess aldrig varit aktuellt.

Den idag 29-årige jihadisten, Ahmad Salem el-Haj är född och uppvuxen i Gellerupparken nära Aarhus i en dansk-palestinsk familj. I februari 2013 for han till Syrien för att delta i kriget. I propagandavideor som cirkulerades i sociala medier sågs el-Haj skjuta prick på bilder av den danske politikern Naser Khader, tidigare statsminister och NATO-chef Anders Fogh Rasmussen, karikatyrtecknaren Kurt Westergaard och den islamkritiske debattören Lars Hedegaard.

LÄS ÄVEN: Jihadisterna från Sverige har valt fiendens sida

Lämnades ut till Danmark

Efter fyra år i Syrien sårades mannen av en bomb och ville inte längre vara med. Med hjälp av flyktingsmugglare lyckades han ta sig till Turkiet tillsammans med sin fru och parets två barn. Väl i Turkiet greps han och lämnades två år senare ut till Danmark. När han anlände satt han i rullstol.

– Jag hoppas att jag kan komma tillbaka till Danmark och vara en helt vanlig person. Jag vill komma hem med min fru och barn. Jag vill att mina barn ska lära sig danska och bli en del av samhället, sa el-Haj tidigare i en intervju med Weekendavisen.

Mannen nekar till alla anklagelser.

authorimage