Den danska journalisten Matilde Kimer får ingen pressackreditering i Ukraina. Hon anklagas för att sprida ”sovjetisk propaganda” och har vägrat bevisa sin trohet till landet. Det skriver danska Journalisten.

Matilde Kimer har arbetat som journalist för Danmarks radio (DR) sedan 2005. Hon har de senaste åren varit Rysslandskorrespondent för ”TV Avisen” – ett av de mest sedda nyhetsprogrammen på dansk tv.

Utvisades från Ryssland

I augusti i år utvisades Kimer från Ryssland efter beslut från ryska säkerhetstjänsten FSB. Anledningen uppgavs vara ”säkerhets- och försvarsmässiga hänsyn”.

Den danska journalisten fick aldrig någon förklaring till beslutet, men hon får inte återvända till Ryssland förrän tidigast i maj år 2032.

Det ryska beslutet kan enligt DR ses mot bakgrund av att Danmark av Ryssland betraktas som en ovänligt sinnad stat. Ryssland har efter invasionen av Ukraina i februari deporterat ett flertal västerländska, inte minst brittiska, journalister.

Stoppad även i Ukraina

Efter att ha utvisats från Ryssland reste Matilde Kimer till Ukraina för att bevaka kriget där. Men där är hon inte heller välkommen. Den ukrainska säkerhetstjänsten vägrar bevilja den danska journalisten pressackreditering.

– De anser att jag bedriver sovjetisk propaganda, alltså rysk propaganda, säger Kimer.

Danska myndigheter har förgäves försökt blidka sina ukrainska kolleger. Ukrainska företrädare har vid ett möte föreslagit att Matilde Kimer ”bevisar” att hon inte håller på fel sida i kriget genom att använda ukrainskt propagandamaterial i dansk tv. Det är något hon tackat nej till.

– Som oberoende journalist kan och vill jag inte arbeta på det sättet. Så fungerar inte medier. Och så avslutades vårt möte, säger Matilde Kimer.