Dansk kvinna döms till fängelse för att ha delat video med terrormord på två skandinaviskor

501 Shares

Kvinnan delade ett videoklipp som visade en del av mordet på 24-åriga danskan Louisa Vesterager Jespersen och 28-åriga norskan Maren Ueland i Marocko december 2018. Domen blir tre månaders fängelse samt böter.

Sedermera skulle det visa sig att islamister, vissa med koppling till Islamiska staten, låg bakom de brutala morden där man halshögg Vesterager Jespersen och Ueland. Ett flertal män åtalades.

LÄS ÄVEN: Dansk polis åtalar 14 personer för delning av halshuggningsvideo

I mars i år meddelade dansk polis att man åtalat tolv personer för att ha delat videon. Gårdagens dom är dock den första.

– Det är inte bara straffbart, det är också kränkande mot både offren och släktingar och det kan vara en våldsam och djupt obehaglig upplevelse för både barn, unga och vuxna att se, uppgav dansk polis då.

LÄS ÄVEN: Skandinaviska tjejer har fått huvudena avhuggna i Marocko – ”avrättade av islamister”

Den 29-åriga kvinnan döms till tre månaders fängelse samt böter på 2 000 danska kronor vardera till föräldrarna till kvinnan som syns i videoklippet.

Då fängelsestraffet är villkorligt får kvinnan istället utföra samhällstjänst. Enligt åklagaren uttrycker hon ånger över delningen.

501 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.