Det är den konservativa sajten 24nyt.dk som i en artikel uppmärksammar att de svenska kommunernas sammanlagda skuld har nått hisnande 949 miljarder kronor. En stor del av skulden går att härleda till invandringen och misslyckad integration, skriver sajten.

Sveriges grannland över sundet verkar vara mer bekymrade över kungarikets ekonomi än den svenska regeringen. Igår uppmärksammade danska sajten 24nyt.dk färska siffror från SCB. Enligt de nya siffrorna har de svenska kommunernas sammanlagda skuld ökat ytterligare i år – med 275 miljarder kronor.

Totalt har skulden blivit nästan en biljon kronor, eller 949 miljarder kronor.

Det svåra ekonomiska läget i kommunerna betyder att upp till 80% av dem ska behöva skära i välfärden för att hålla budget. Nästan hälften av kommunerna är så hårt ansatta att de tvingas spara på assistans till funktionsnedsatta.

Enligt den danska sajten finns det två anledningar till ett så sorgligt ekonomiskt tillstånd i kommunerna. Dels är det den åldrande befolkningen, men framförallt är det transfereringar till invandrare och nyanlända.

24nyt.dk citerar en rapport från Handelns Forskningsinstitut enligt vilken endast 37 procent av invandrarna arbetar för en lön som överstiger 20 tusen kronor per månad efter 15 år i Sverige.  Resten försörjs helt eller delvis av skattebetalare.