I en intervju med SVT berättar en dansk polis att kriminella gäng består av 98 procent unga män med annan etnisk bakgrund. SVT oroar sig samtidigt för att polisen misstänkliggör invandrare.

Det var på torsdagen som statstelevisionen sände programmet ”Veckans brott” där de behandlade den senaste tidens gängrelaterade våldsutveckling i landet. SVT hade i sitt program besökt det invandrardominerade ’ghettot’ Nørrebro i Köpenhamn där dansk polis har infört en visiteringszon.

LÄS ÄVEN: Ny undersökning: Fler än var fjärde dansk vill utvisa muslimska invandrare

I programmet passar statsreportern Camilla Kvartoft på att påtala vad hon ser för brister i polisens taktik för att komma åt kriminella individer. Hon oroar sig särskilt över risken att taktiken misstänkliggör och kränker invandrare boende i stadsdelen som inte är kriminella när polisen har rätt att visitera vem som helst i just det området.

Den danska polisen Martin Rump sätter ord på varför de riktar in sig särskilt på invandrare:Polisen besvärad över vår rapportering

I programmet tar SVT även upp den svenska polisens pågående projekt, ”Sluta Skjut!”, för att stoppa våldsutvecklingen i Malmö genom att bland annat anordna pizzamöten med grovt kriminella.

Statstelevisionen påtalar för Malmös polismästare Stefan Sintéus att alternativa medier gör sig lustiga över projekt vilket även han håller med om.

– Ja, det har ju fått en taskig stämpel i vissa medier, det håller jag verkligen med om, säger Sintéus.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”