En dansk båt som övervakade egeiska havet vägrade skicka tillbaka migranter som de plockat upp ur havet, sa danska tjänstemän till DR. Båten patrullerade som en del av Operation Poseidon, ett gränskontrolluppdrag för att stödja Grekland, som koordineras av Frontex.

Jens Møller, polisen som är chef över de danska deltagarna, sa till DR att de plockade upp 33 migranter som åkte mot Grekland i en gummibåt när de fick order från Poseidons högkvarter att skicka tillbaka migranterna utanför Greklands farvatten.

Danskarna vägrade lyda ordern och påstod att de skulle riskera migranternas liv, som själva valt att sätta sig i båten och åka mot Grekland.

– Kaptenen anser att det inte var försvarbart, sa Møller och la till att han till slut fick ordern ändrad.

Migranterna togs till den grekiska ön Kos. Löjtnant Jan Niegsch, som var befälet under operationen, bekräftade incidenten till Politico.

”Skicka danskarna och finländarna ut ur landet!”

Den danska försvarsministern Trine Bramsen, som besökte den danska gruppe i onsdags, sa till DR att hon var nöjd med hur de danska tjänstemännen hanterat situationen.

På nätet reagerar folk på det danska agerandet. Enligt BasedPoland gjorde de finns gränsvakterna samma sak:

https://twitter.com/BasedPoland/status/1237138800448540673

En menade då att Grekand helt enkelt borde skicka ut danskarna och finländarna ur landet:

En annan kallade dem förrädare som borde respektera Greklands beslutanderätt i deras eget land:

Ytterligare en menade att skandinavierna borde skämmas (Finland är dock inte en del av skandinavien):

Framgångsrika pushbacks

Bramsen påstod även att så kallade ”push backs” är olagligt enligt internationella lag men Australien, som lyder under samma internationella lagar, använder sig framgångsrikt av ”push backs” som innebär att man skickar tillbaka migranterna.

Sedan de införde ”pushbacks ” har både försöken att ta sig in i Australien minskat drastiskt, liksom drunkningsolyckor i försöken.

Den belgiske parlamentsledamoten Dries Van Langenhove, från nationalistiska Vlaams Belang, la i en uppdatering på Facebook upp från ett möte nära gränsen i Grekland.

Där uppger han att chefen för grekiska gränskontrollen sa att migranterna ”inte är flyktingar, de är kriminella och jihadister”.

https://www.facebook.com/1585072555117186/posts/2363894590568308/?sfnsn=scwspwa&extid=rc2ZH3Pwj8xvqstI