Det danska liberala oppositionspartiet Venstre har snart förlorat två tredjedelar av väljarstödet jämfört med sommaren 2019. I den senaste mätningen från Yougov får partiet bara drygt 9 procent av väljarstödet.

Bakgrunden till Venstres ras är hanteringen av Inger Støjberg, partiets tidigare vice ordförande som nu tvingats lämna det och bli politisk vilde i Folketinget. Detta efter att Støjbergs eget parti tagit initiativ till ett riksrättsåtal mot henne för att hon under sin tid som Danmarks invandrarminister beordrade sätta stopp för barnäktenskap bland asylsökande.

”Det fungerar inte att Venstre blir en politiskt korrekt, dålig kopia av Radikale Venstre”, skrev Støjberg på Facebook förra veckan i samband med att hon meddelade att hon lämnar partiet.

Støjberg har tidigare varit tydlig med att hon inte ångrar att hon under sin tid som invandrarminister gav order om att skilja barnbrudar från deras asylsökande män. ”Jag hoppas verkligen att varje invandrarminister, oavsett partifärg, hade ingripit”, skrev hon på Facebook förra månaden.

Om det går dåligt för Venstre så går det desto bättre för de danska Socialdemokraterna, landets regeringsparti, som fortsätter att öka och nu stöds av drygt 35 procent av väljarna. Det är ett historiskt stort stöd för Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som aldrig varit så populär som nu. BT:s politiske redaktör Henrik Qvortrup tror att det är Frederiksens resoluta hantering av coronapandemin som gör att så många danskar stöder henne.

Högerliberala Det Konservative Folkeparti går också starkt framåt och har ökat från 6,6 till 15,0 procent sedan valet. Ungefär lika mycket ökar nybildade nationalkonservativa Nye Borgerlige som, om det vore val idag, skulle få 11 procent av rösterna.