Då den danske politikern Mads Fuglede deltog i SVT Aktuellt nyligen uppgav han att det primära målet för Danmark är att inte bli som Sverige.

På en tungt bevakad pressträff på torsdagsmorgonen, med demonstrerande aktivister utanför, presenterade den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen tillsammans med regeringen de uppmärksammade förslag som syftar till att avveckla de gettoliknande parallellsamhällena i Danmark.

Målet är tydligt och avslöjas i paketets titel: ”Ét Danmark uden parallelsamfund – Ingen ghettoer i 2030”

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om vissa av punkterna i paketet som bland annat handlar om strängare straff i vissa områden och skärpta krav för familjeåterförening.

”På bara en generation har vårt land förändrats”, konstaterade statsministern på pressträffen, något man säger sig vara villiga att gå långt för att åtgärda.

Att Danmark 1980 hade en procent med icke-västlig bakgrund, och idag åtta procent, menar Rasmussen har lett till att grundläggande danska värderingar utmanas.

Vidare gjorde statsministern klart att det inte handlar om hudfärg eller religion, men att det samtidigt finns alltför många människor med icke-västlig bakgrund i Danmark som inte tar ansvar och bidrar till samhället – något regeringen inte kommer att acceptera.

Rasmussen påpekade även att danskarna måste kunna känna igen sitt land och att det idag finns platser där han inte kan känna igen vad han ser.