lars lokke rasmussen

Lars Løkke Rasmussen. Foto: News Oresund.

Utrikes

Danska statsministern efter möte med Somalia: kan tvinga somalier tillbaka hem

Publicerad 2/26/2019
Annons

Somalier som inte fått förnyade uppehållstillstånd år 2016 har fortfarande inte lämnat Danmark. Detta på grund av oklarheter kring om Somalia tar emot de som utvisats med tvång från Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen höll av det skälet möte med Somalias president i samband med att de båda deltog i toppmötet i Sharm e-Sheikh i Egypten. Efter mötet bekräftade Rasmussen att det avtalats att det ska bli möjligt att skicka somalier tillbaka med tvång.

Det skulle vara bra om somalierna kan vända hem och hjälpa till med att bygga upp deras land, ska statsministern ha sagt enligt Den korte avis.

– Det är inte min bedömning att det föreligger sådana problem i Somalia att vi inte kan tvångsutvisa, underströk han.

Under mötet med den danske statsministern pratade presidenten om hur viktigt det är för landet att somalier återvänder hem, då de har kompetens och erfarenheter från länder som Danmark.

”Det berikar Somalia”, sa presidenten under mötet i det lilla radhus där han var inkvarterad under toppmötet mellan Arabförbundet och EU.

Den somaliske presidenten är själv utbildad i USA och en i hans delegation är utbildad i Danmark.

Informellt avtal
Avtalet mellan Danmark och Somalia sägs vara informellt, eftersom Somalia önskar att det ska vara hemligt, sa Rasmussen.

– Vi har ett allt bättre samarbete som somalierna lägger stor vikt ska vara hemligt. Därför kan jag inte gå in på detaljer omkring det. Men det är ett samarbete som också gör det möjligt att i vissa situationer tvångsutvisa personer till Somalia, om det är nödvändigt.

– Det är också viktigt att förmedla – också å presidentens vägnar – att han gärna ser att folk återvänder, lade Rasmussen till.

Ser helst frivilligt återvändande
Han menar att det ”utmålas som att vi är hemskt onda” när ”vi vill skicka folk hem”.

– Men sanningen är att vi ger bostäder till folk, så länge de behöver det. Vi har många somalier i Danmark, och det finns en del av dem som ser ut att inte få förlängt uppehållstillstånd då situationen är sådan att de gott kan återvända, säger Rasmussen.,

Den danska regeringen har fokus på frivillighet där man ger stöd så att somalier kan återetablera sig i hemlandet. Tvångsmöjligheten ska vara en påtryckning till att folk istället väljer den frivilliga vägen, understryker statsministern.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
457Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons