I tisdags i förra veckan detonerade en sprängladdning vid Skattestyrelsen, danska motsvarigheten till Skatteverket, i Köpenhamn. Efter att en 22-årig påstått svensk man gripits i Malmö på onsdagen misstänkt för brottet, och ytterligare en påstått svensk 23-åring är efterlyst, vill den danska statsministern Mette Frederiksen stärka gränsen mot Sverige för att förhindra att man närmar sig situationen i det norra grannlandet.

På en presskonferens uppgav Frederiksen att explosionen betraktas som en attack mot danska myndigheter och deras säkerhet och nu vill den danska regeringen se över säkerheten vid gränsen mot Sverige.

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner, säger Frederiksen.

Man ska ha kommit fram till att man måste ge polisen fler verktyg för att stävja denna typ av brottslighet som blivit allt vanligare i Sverige. Andra föreslagna åtgärder är ökad tillgång till kameraövervakning, elektronisk övervakning av registreringsskyltar samt stärkta id-kontroller. Syftet är att kriminella från Sverige inte ska kunna ta sig till Danmark.

Fallet är hemligstämplat i Sverige. 22-åringen bor i en förort till Malmö och ska inte vara straffad sedan tidigare.

Förflutet i vänsterparti
Den efterlysta 23-åringen däremot dömdes 2011 för misshandel och i år blev han av med körkortet. Han ska ha varit politiskt aktiv i ett parti på vänsterkanten 2014.

Inte svenskar
Enligt Berlingske är båda de misstänkta gärningsmännen av annan etnisk härkomst.

Stärkt gränsskydd mot Sverige
I takt med att den grova brottsligheten spridit ut sig alltmer i Sverige har en bättre bevakad gräns förts fram som förslag ett flertal gånger de senaste åren i Danmark. Senast i februari i år föreslog Martin Henriksen från Dansk Folkeparti att man vill permanenta gränskontrollen mot Sverige.

LÄS ÄVEN: Danskt lagförslag: inför permanent gränskontroll mot Sverige

– Det är inte någon hemlighet att vi är bekymrade över att den svenska utlänningspolitiken, som vi anser är extremt olämplig, och som har gjort att det har kommit riktigt många människor till Sverige. Det gör också att det uppstår situationer i Sverige som vi måste skydda oss emot, sa Martin Henriksen till TT.