Med hänvisning till ett europeiskt asylsystem som i realiteten har kollapsat, och att de enda som når fram är de som är tillräckligt bemedlade för att betala människosmugglare, lade det danska regeringspartiet Socialdemokraterna i veckan fram ett förslag på hur man vill sätta stopp för detta.

Det var i tisdags som den danska statsministern Mette Frederiksen presenterade punkterna inför Folketinget. Det primära målet är att det endast ska gå att söka i asyl i Danmark i tredje land utanför Europa.

LÄS ÄVEN: Danmark inrättar myndighet för att skicka hem illegala invandrare

Detta menar man gör det både säkrare, då man tar bort incitamenten för resor över Medelhavet, och mer rättvist, då inte bara de som har mest pengar lyckas ta sig hela vägen till norra Europa.

Flytta migranter

Redan i år vill man lägga fram lagstiftning som möjliggör att asylsökande flyttas till länder utanför Europa och därmed förbereda för ett helt nytt asylsystem. Till detta hoppas Frederiksen, som ser detta som den enda realistiska lösningen, få med sig flera partiers stöd.

Samtidigt erkänner Frederiksen att den tidigare förda migrationspolitiken varit felaktig och att det är viktigt att de fortsätter på en stram kurs. Samtidigt vill hon göra ännu mer för att motarbeta effekterna av det trasiga europeiska asylsystemet.

LÄS ÄVEN: Fler migranter lämnar än reser till Danmark

En annan punkt är fokus hjälp i närområdena.