0
Partner

Därför är sömnen så viktig

Publicerad 5/30/2023
Annons

Sömn spelar en avgörande roll för såväl vår fysiska som mentala hälsa. Otillräcklig sömn kan ha många negativa konsekvenser, varav god sömn främjar vår övergripande hälsa och välbefinnande. Här är fem starka motiv för att prioritera sömnen.

Sömnbrist ökar risken för flera hälsoproblem

Det kanske viktigaste skälet till att det är nödvändigt att sova tillräckligt många timmar per natt (7–9 timmar för en vuxen) är att sömnbrist ökar risken för hälsoproblem. Till exempel kan otillräcklig sömn öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt högt blodtryck, diabetes och fetma. 

Om du undrar varför det är så viktigt att gå och lägga dig lite tidigare, så är din fysiska hälsa alltså en stark motivationsfaktor. Om du har svårt att sova på grund av en obekväm säng kan du garantera bättre nätter med en ställbar säng som anpassar sig efter dina behov. Du kan se de bästa ställbara sängarna här.

Långa perioder av dålig sömn har en negativ inverkan på vår kognitiva förmåga

Sömn är verkligen inte bara en nödvändighet för att kroppen ska fungera. För att våra kognitiva förmågor ska fungera ordentligt måste vi också få tillräckligt med sömn. Annars blir det svårare för oss att fokusera, lösa problem och vara produktiva – något som är en del av många människors vardag.

Långvarig sömnbrist kan orsaka kroniska kognitiva problem och psykiska störningar såsom ångest och depression. Så förutom att sova för din kropps skull rekommenderar vi att du gör din kropp en tjänst och går och lägger dig lite tidigare.

Otillräcklig sömn kan påverka våra sociala relationer negativt

Inte nog med att det är viktigt för vår kropp och vårt sinne att sova tillräckligt många timmar – otillräcklig sömn kan också ha en mycket negativ inverkan på våra sociala relationer.

När vi sover för lite blir vi lätt irriterade, känsliga och lättretliga. Detta kan påverka vår förmåga att läsa av sociala signaler och vårt engagemang i sociala situationer. När vi känner oss trötta uppfattas vi ofta av andra som ointresserade, vilket kan påverka hur andra människor uppfattar oss. 

Vi kan också aktivt välja att avstå från sociala aktiviteter eftersom vi inte orkar, vilket gör att andra människor uppfattar oss som distanserade.

Gör dig själv en tjänst och lägg dig tidigt

Kort sagt är 7–9 timmars sömn varje natt en nödvändighet för att vi ska kunna fungera. Så även om det kan verka svårt att få så många timmars sömn varje natt är det värt att lägga dig tidigt för att vårda din egen kropp, ditt sinne och dina relationer.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons