Poddar har helt klart tagit världen med storm, och de flesta ungdomar som tar sig tid att prova lyssna på en lyssnar sedan vidare. Det finns ingen tvekan om att poddar har drastiskt ökat i popularitet de senaste åren–men varför? Vad är det som gör att så många ungdomar väljer att lyssna på poddar egentligen? I den här artikeln tar vi en titt på anledningar till att poddar är så populära bland alla åldrar, men kanske främst den yngre generationen.

Vad är en podd (podcast)?

En podcast är i stort sett som en inspelad konversation. En podcast kan bestå av en eller flera människor, ofta med experter eller kända gäster som bjuds in, som man kan lyssna på. Det är ganska likt att lyssna på en ljudbok, men utan skript och mindre formellt. En podcast kallas även en podd eller poddradio. Detta medium har egentligen funnits mycket länge, men på senaste ökat i popularitet, särskilt bland unga. Idag lyssnar över 30% av svenskar regelbundet på poddradio.

Poddradio passar alla olika typer av människor

Poddar finns om bokstavligen talat allt, och alla olika typer av människor är värd för poddar, så det är inte förvånande att alla olika typer av människor också lyssnar på poddar.

Att starta en podcast själv är nämligen enkelt och ingenting särskilt krävs förutom en mikrofon och någon slags plattform att dela podden på. Om man har något att dela tankar och kunskap om kan man starta en podcast! Många verktyg för att starta en podcast är dessutom gratis, som ljudredigeringsprogram, plattformar att dela sin podd på och till och med verktyg för att hitta ett namn för en podcast.

Poddar är bekväma och praktiska

Att kunna lära sig medan man diskar, åker till jobbet eller är ute och går är väldigt praktiskt, särskilt om man har ett upptaget liv och inte har tid att sätta sig ner och läsa en bok om ett ämne. En podd erbjuder istället ett sätt att få information som är underhållande och enkelt att lyssna på, samtidigt som du kan lära dig lika mycket som om du hade läst eller tittat på en kurs.

Inte bara det, men podcast-avsnitt är oftast fullständiga i sig själva, vilket innebär att man kan få information i lagom stora bitar utan att behöva lyssna på alla tidigare avsnitt för att förstå vad det är som talas om.

Unik form av media

Att lyssna på radio eller en podcast har ett annat slags underhållningsvärde än de mesta medier, eftersom det liknar en konversation så mycket. Precis som de flesta av oss kan tala med någon intressant länge utan att förlora uppmärksamhet så kan vi lyssna på en podcast länge utan att tröttna. Av denna anledningen kommer man tillbaka till podcasts gång på gång.

Sammanfattning

Fler och fler experter, författare och kändisar startas sin egen podd och därför dras fler och fler fans in i världen av poddradio. Och detta är troligtvis en bra sak–podcasts kan vara ett mycket bra sätt att lära sig, och det är enklare att ta sig tid att lyssna på något en stund än det är att ta sig tid att läsa eller titta på en lärorik videokurs. Det finns ingen anledningar till att poddar inte kommer fortsätta växa de kommande åren.