Sedan en tid tillbaka bär samtliga kontrollanter i Stockholms kollektivtrafik kroppskameror. På Datainspektionen oroar man sig dock för hur personuppgifterna behandlas så att det inte strider mot dataskyddsförordningen. Myndigheten har nu öppnat ett tillsynsärende.

Kamerornas syfte är att fastställa identiteten på fuskåkare och förebygga hot och våld mot SL:s personal. De är alltid på medan kontrollanterna arbetar men materialet raderas kontinuerligt efter två minuter. Kontrollanten kan trycka på en inspelningsknapp då materialet i stället sparas som en fyra minuter lång sekvens.

I dagsläget används ett 70-tal kameror av SL.

– Det är en del i vårt trygghetsarbete. Vi vet att kamerorna uppskattas av personalen och kan förebygga hot och bråk, och sker det en incident kan man gå till botten med det i efterhand, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Datainspektionen är inte nöjd med hur SL hittills avsett använda kamerorna. Man vill bland annat få klarhet i om man avser använda dem bara i tunnelbanan eller även andra färdmedel, hur användningen utvecklats över tid och om man tagit fler kameror i bruk samt om användningen permanentats.

– Det är en avvägning mellan resenärernas intresse av att inte bli filmade och SL:s intresse av att utreda fusk och stävja brott, säger Nils Henckel, jurist vid Datainspektionen.