Tre unga män med invandrarbakgrund dömdes idag av Malmö tingsrätt för att ha hållit fast och släpat flera personer efter en bil. De livsfarliga dåden utfördes i Malmö och Lund förra sommaren och förövarnas offer var framförallt svenska män.

Den första händelsen rapporteras in strax efter midnatt natten till 8 augusti. En 19-årig svensk man berättar att en bil stannat till när han befunnit sig på Svanegatan i Lund. Den man som sitter på passagerarsidan i bilen tar tag i honom, därefter kör bilen iväg med 19-åringen hängandes utanför bilen. 19-åringen får blåmärken och skrapsår av att på det sättet släpas efter bilen.

”Misshandeln är grov eftersom gärningen varit livsfarlig och gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet”, konstaterar åklagaren i sitt yrkande.

19-åringen lämnar uppgifter om gärningsmännen som gör att polisen kan sammanställa följande signalement:

”Föraren var ca 25-30 år. Han hade kort mörkt hår och han var rund i ansiktet. Han såg ut att komma från Mellanöstern. Han pratade med Malmödialekt-arabisk influerad.”

Inom loppet av ett drygt dygn får polisen in ytterligare åtta larm om liknande händelser i Lund och i Malmö där unga män släpats efter en bil.

[soliloquy id=”219376″]

Den 17 augusti kommer en 19-årig man in till polisstationen i Malmö i sällskap med sin mamma. Han har något att erkänna. Han vill anmäla sig själv för de bildragningar som satt skräck i Malmö och Lund drygt en vecka tidigare. Vid det laget sitter redan en av hans bekanta anhållen misstänkt för de livsfarliga dåden. Ytterligare misstänkta identifieras med hjälp av bland annat polisuppgifter och övervakningskameror.

Åklagaren väcker i december åtal mot fyra män. Under fredagen döms tre av de fyra åtalade männen. Den fjärde frias.

19-årige Alain Markenbjörk döms till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för misshandel, försök till misshandel och ofredande. Alain Markenbjörk är född i Sverige men har bosnisk respektive peruansk invandrarbakgrund.

19-årige Bilel Schäfer döms för misshandel, försök till misshandel och ofredande till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst. Schäfer var den unge man som kom in till polisstationen tillsammans med sin mamma. Hans mamma är svensk och hans pappa en invandrare från Tunisien.

Alain Markenbjörk och Bilel Schäfer har båda erkänt brott.

En tredje man, även han 19 år, döms mot sitt nekande för ofredande och medhjälp till misshandel till villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor. 19-åringen är född i Sverige till invandrare från Bosnien-Herzegovina.

Åklagare Fredrik Jönsson hade velat ha två av de åtalade dömda för grov misshandel. Det är i skrivande stund oklart om han kommer att överklaga domen.

LÄS MER: Fyra åtalas för ‘bilsläpningar’