”De skickar hem barnen till koranskolor i Somalia”
Koranskolor är ett populärt val för somaliska föräldrar.

Det blir allt vanligare att somaliska föräldrar skickar sina barn till koranskolor utomlands, ofta i det forna hemlandet Somalia. Flera anledningar anges, bland annat uppfattas den norska skolan som för slapp. ”Många föräldrar är desperata”, säger läraren Asad Quasim till norska statskanalen NRK.

Debatten om koranskolor har blivit en het fråga i Norge. Flera missförhållanden har avslöjats i samband med koranskolor utomlands, bland annat förekomsten av tortyr.

Asad Quasim jobbar som lärare i Akershus kommun och är aktiv i den somaliska miljön i hemstaden Drammen. Han anger flera skäl till varför somaliska föräldrar väljer att skicka hem sin barn för utbildning i koranskolor.

– Somaliska föräldrar har väldigt stor tillit till religiösa ledare. Dessutom är många desperata. I flera fall har barnet hoppat av skolan, eller är på gränsen att göra det. Några har kanske också hamnat i en kriminell miljö, säger han till NRK.

– De vill inte att deras barn ska bli kriminella.

”Skrämmande utveckling”

Enligt Asad Quasim klagar många föräldrar även på bristen av disciplin i den norska skolan. Han säger att utvecklingen skrämmer honom och att det krävs en kraftsamling för att vända den negativa trenden.

– Föräldrarna, familjen, polisen, barnomsorgen och somalierna som grupp måste jobba nära varandra. Vi måste säkerställa att inga barn som är uppvuxna i Norge skickas till sådana skolor. Jag tycker att detta är väldigt skrämmande.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Jonas Bengtsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!