stefan löfven

Foto: Anders Henrikson.

Inrikes

De tidigare mest trogna S-väljarna flyr partiet

Publicerad 8/20/2018
Annons

Under Stefan Löfvens tid som partiledare har Socialdemokraterna tappat tre av tio väljare.

Demoskop har på uppdrag av Expressen tittat närmare på väljarflykten från Socialdemokraterna under de senaste fem åren. 2013, året efter Löfven tillträdde som partiordförande, låg partiet på 33,4 i snitt – nu snittar man 24,2 procent.

– Det är slående hur bred nedgången är. S har backat i alla grupper. Det finns inga goda nyheter någonstans för Socialdemokraternas del, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Hos pensionärer är tappet hittills inte lika stort som i andra grupper, därför har man också sett till att fokusera på äldre under valrörelsen.

Värst ställt är det bland yngre, de under 29. Här har partiet bara stöd av 16,8 procent.

Det mest dramatiska raset finns dock i åldersgruppen 45-54 där man tappat nästan 13 procentenheter under de senaste fem åren.

Man tappar även rejält bland lågutbildade och låginkomsttagare.

– Att Socialdemokraterna har haft så pass svårt att försvara väljarstödet i de grupperna är förvånande och oroande för partiet. Men gradvis har Socialdemokraterna börjat tappa sin tidigare ställning som ett naturligt partival i de här grupperna. Inte minst Sverigedemokraterna är en svår konkurrent, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons