Två män och en kvinna – 33-årige Dejan, 26-årige Justas och 26-åriga Gabriele – åtalas vid Halmstads tingsrätt för mycket omfattande smuggling och försäljning av hundvalpar.

Brottstrion hemmahörande i Bosnien-Hercegovina och Litauen har enligt åtalet under 2019 och 2020 bedrivit en organiserad smugglingsverksamhet där de vid åtminstone närmare 20 tillfällen olagligt fört in nära 70 hundar från utlandet.

Bild: Polisen.

Djuren har haft falska intyg och sålts till privatpersoner via Internet (annonser på Blocket) i Sverige. Smugglarna har haft hjälp av ytterligare personer i landet som inte omfattas av det aktuella åtalet.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare, i en kommentar till media.

LÄS ÄVEN: Ökad våg av smuggelhundar: ”Det är inte djur i deras ögon, bara pengar”

Växande gren av organiserad brottslighet

Smuggling av hundar till Sverige är en växande gren på den gränsöverskridande organiserade brottslighetens träd och underlättas av svaga gränskontroller.

Ökningen medför stor risk för att vi i landet får in rabies och andra allvarliga sjukdomar bland husdjur som vi hittills varit förskonade från. I många fall utsätts djuren också för plågeri och kan när de anländer till Sverige vara i så dåligt skick att de måste avlivas eller dör redan under resan hit.

Bild: Polisen.

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl till media.

Samtliga tre greps initialt men försattes, trots att två av dem är utländska medborgare, kort därefter på fri fot i hopp om att de ändå ska infinna sig vid Halmstads tingsrätt när de kallas till huvudförhandling.