Delade video på moskémassakern på Nya Zeeland – döms till fänglese

44-årige Philip Arps dömdes på tisdagen till ett års och nio månaders fängelse för att ha delat videon på moskémassakern i Christchurch i mars.

Enligt domare Stephen O’Driscoll ska Arps ha beskrivit videon som ”häftig” och haft starka och obotfärdiga åsikter om den muslimska gruppen samt begått ett hatbrott. Arps själv har tidigare erkänt sig skyldig till de två åtalspunkterna om distribution av videoklippet, som han ska ha skickat vidare till omkring 30 kollegor.

Initialt riskerade Arps upp till 14 års fängelse för varje åtalspunkt som syftar till att förhindra spridningen av stötande material. 44-åringen hävdade att han visst haft rätt att sprida den och hänvisade till rätten att uttrycka sina politiska övertygelser. Mannens advokat menade att Arps inte borde ha dömts till fängelse och har överklagat domen.

Ytterligare fem personer har åtalats för att ha spridit videoklippet.

28-årige Brenton Tarrant, gärningsmannen bakom massakern, har åtalats på 51 punkter och påstod sig inte skyldig i förra veckan. Rättegången ska hållas i maj nästa år.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.