Om processen dras igång blir Trump den förste presidenten att ställas inför riksrätt två gånger. Representanthuset uppges komma att rösta om saken i mitten av nästa vecka, såvida presidenten inte avgår innan dess.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sa i ett uttalande att hon hoppas att Trump avgår men om han inte omedelbart gör det så kommer hon att gå vidare med en riksrättsprocess. Hon jämför med när Richard Nixon, på 1970-talet, råddes avgå av republikanerna efter Watergateskandalen för att undvika riksrätt. Pelosi beskriver presidentens agerande ett ”fruktansvärt angrepp på vår demokrati”.

”I dag, efter presidentens farliga och uppviglande agerande, måste republikanerna i kongressen följa exemplet och kräva att Trump lämnar sitt ämbete – omedelbart. Om presidenten inte lämnar sitt ämbete omedelbart och frivilligt kommer kongressen att fortskrida med vårt agerande”, skriver Pelosi i ett brev till representanthusets medlemmar enligt New York Times.

SE ÄVEN: VIDEO: Här släpper polisen in i demonstranterna i parlamentet

Beslut i veckan

Katherine Clark, vice talman i representanthuset, uppger att representanthuset kan komma att rösta om saken redan i mitten av nästa vecka, skriver Politico.

New York Times uppger även att Pelosi har talat med försvarschefen general Mark A. Milley, i syfte att av icke närmare preciserade skäl hindra Trumps åtkomst till kärnvapenkoderna. Representanter för Försvarsdepartementet uppges vara upprörda över att politiker försöker använda Pentagon som verktyg för att avsätta Trump.

Presidenten är deras högste chef och till dess att Trump inte längre är president så är militären bunden att lyda hans order. Militären har rätt att vägra lyda order de anser bryta mot lagen men de har ingen rätt att aktivt verka för en presidents avsättande. Det vore att utföra en statskupp, påpekar de.

LÄS ÄVEN: Många frågetecken kring ’högerextremisterna’ som stormade Kapitolium

Friades 2019

Om representanthuset röstar för att inleda processen så blir detta andra gången som Pelosi drar Trump inför riksrätt. Första gången, den 18 december 2019, anklagades han för maktmissbruk och obstruktion av kongressens arbete. Processen har beskrivits som en ”häxjakt och hämnd från Demokraterna för att Hillary Clinton förlorade valet” och Trump friades på båda punkterna.

Tidigare har även Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) ställts inför riksrätt men hittills har ingen drabbats två gånger.

Riksrätt i USA fungerar ungefär som en brottsutredning där representanthuset står som åklagare och senaten som domstol. Representanthuset bestämmer om presidenten ska åtalas och senaten friar eller fäller. För att fälla Trump krävs två tredjedelars majoritet i senaten.

LÄS ÄVEN: Nu tar Biden över – då utmanar Nordkorea USA igen

Kan stoppa Trump från att ställa upp 2024

Enligt uppgifter till Reuters har Demokraternas representanter David Cicilline, Ted Lieu och Jamie Raskin sammanställt en lista med anklagelser om brott som uppges ha skett i samband med intrånget i Kapitolium. Bland annat anklagas då Trump för att ha: ”medvetet gjort uttalanden som uppmuntrat och lett till laglösa handlingar vid Kapitolium”, skriver PBS.

Den främsta anledningen till att Demokraterna fortsätter pressa för att ställa Trump inför riksrätt – trots att han har så kort tid kvar som president och processen inte hinner inledas förrän ämbetsperioden är över den 20 januari – är enligt analytiker att om Demokraterna lyckas fälla honom så får han aldrig mer ställa upp som presidentkandidat. Det skriver bland annat SVT.

Trump har tidigare flaggat för att han kan komma att ställa upp i valet 2024, något som Demokraterna uppges vilja förhindra. Analytiker menar att Demokraterna eventuellt kan få med sig en del Republikaner på tåget att svika Trump i riksrättsomröstningen för att själva ha en bättre chans att kandidera inför nästa presidentval. Bedömningen är dock att det inte kommer att räcka för att fälla presidenten.