mats_dagerlind_byline_banner_640x180
Opinion

Demokraternas cyniska spel i skuggan av muren

Publicerad 3/5/2019
Annons

➤ KRÖNIKA  Donald Trump har aviserat att han ämnar utlysa ett så kallat nationellt nödläge för att få loss de pengar till bygget av den utlovade skyddsmuren mot Mexiko som Demokraterna i kongressen nekat honom. När den Demokratiska talmannen Nancy Pelosi nu påstår att det inte råder något nödläge talar hon mot bättre vetande. Bakom det som synes ske pågår ett Demokratiskt spel med syfte att sätta käppar i hjulet för Trump och därmed minska hans chanser att bli återvald nästa år.

Låt oss först konstatera att nationellt nödläge låter allvarligare och mer unikt än vad det är, något som Trumpfientlig svensk media exploaterat för att kunna utmåla den amerikanske presidenten som en despotisk och odemokratisk ledare som utövar makt genom dekret. I verkligheten är utlysande av nationellt nödläge något som samtliga amerikanska presidenter i närtid ägnat sig åt. Demokraten Bill Clinton innehar ett rekord med hela 17 utlysta nödlägen.

Vissa utlysanden av nationellt nödläge har varit mer lättförståeliga än andra. Att George Bush den andre använde sig av instrumentet i samband med de muslimska terrorattentaten i New York den 11 september 2001 är det nog få som finner svårbegripligt. Andra situationer som föranlett USA:s president att ta till åtgärden kan, åtminstone från svensk horisont, förefalla mindre allvarliga.

2009 utlyste en då tämligen nytillträdd Barack Obama nationellt nödläge efter att tusen personer dött i USA i svininfluensan. Den av det vänsterliberala etablissemanget – inte minst i Sverige – omåttlig omhuldade Obama slapp vid tillfället både kritik och politisk obstruktion. Och visst kan man tycka att tusen dödsoffer i en epidemi kan vara skäl nog för ett lands ledare att vidta exceptionella åtgärder.

Men vad ska man då säga om en epidemi som 2017 skördade över 70 000 dödsoffer och troligen ännu fler 2018 och som förutspås bre ut sig ännu mer i år och de kommande åren? Epidemi är det ord som forskningen använder för att beskriva utvecklingen i USA av personer som dör till följd av narkotikaöverdoser. Och den beteckningen är befogad då siffran är mer än tio gånger så hög som för EU. Skillnaden är egentligen ännu större eftersom USA har 325 miljoner invånare medan EU har drygt 500 miljoner.

Till den här dödssiffran ska dessutom läggas alla liv som släcks i drogrelaterade mord. Och döden är ändå bara toppen av ett isberg för den sociala misär och det mänskliga lidande som narkotikan för med sig.

När Nancy Pelosi nu avfärdar det enorma inflödet av tunga droger från det till stora delar laglösa och drogkartellstyrda Mexiko som inte ett nationellt nödläge, då vet hon inte vad hon pratar om. Eller – vilket tyvärr är mer sannolikt – så vet hon det men säger det cyniskt ändå. Det blir nämligen alltmer uppenbart att Demokraternas agerande i murfrågan handlar om ren obstruktion med målsättningen att minska Trumps chanser att bli återvald nästa år.

Sådana signaler har kommit tidigare när man på olika sätt försökt sätta käppar i hjulet för Trumps politik i de fall den anslutit till några av de profilfrågor som fick honom vald 2016. Men i fråga om skyddsmuren blir detta extra tydligt eftersom att motsätta sig bygget trotsar all logik och dessutom varje definition av humanistisk kompass.

Att Demokraterna nu via Representanthuset i kongressen iscensätter en ny enorm korruptionsutredning av Trump och aviserar ännu flera inför presidentvalet 2020 talar också sitt tydliga språk. Tidigare utredningar har gett mager utdelning och om något har de tydliggjort att man varit ute i ogjort väder beträffande presidenten och den rimliga slutsatsen borde vara att nu sluta upp med att missbruka de federala utredningsresurserna på detta sätt.

I stället gör man alltså tvärtom och trappar upp verksamheten. Det kan inte ligga något annat än egennyttiga politiska motiv bakom detta.

Trumps mur skyddar dessutom inte bara mot narkotika utan också mot inflödet av grovt kriminella personer som åsamkar laglydiga amerikaner stort lidande samt ett enormt antal illegala invandrare, vilket också skapar stora samhällsproblem. Enligt vissa uppskattningar finns det idag så många som 20 miljoner illegala invandrare i USA, dvs dubbelt så många människor som hela Sveriges befolkning.

Om Trump inte får igång murbygget innan eller under valrörelsen nästa år, är risken stor att han misslyckas med att bli vald för en andra ämbetsperiod. Hans väljare förväntar sig en mur och att vallöftet hålls. Det vet Demokraterna. De vet också att de själva saknar en stark presidentkandidat som i ärlig kamp kan ge Trump en match.

Därför sänker man sig nu till den förkastliga nivå där man kastar 70 000 årliga epdiemioffer till vargarna och äventyrar det amerikanska folkets säkerhet och trygghet för att slå undan benen på sin motkandidat, den sittande presidenten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons