Pel

Representanthusets talman Nancy Pelosi / President Donald Trump.
Faksimil Youtube / Foto: Michael Vadon

Utrikes

Demokraternas krav att avsätta Trump som mentalsjuk avvisas

Publicerad 1/13/2021
Annons

Vicepresident Mike Pence avvisade på onsdagen Demokraternas krav på att president Donald Trump ska avsättas i förtid med argumentet att han inte är vid sina sinnens fulla bruk. Nästa steg för det Demokratiska partiet är att försöka få Trump ställd inför riksrätt en andra gång.

Demokraterna har åberopat det 25:e tillägget i USA:s konstitution med vars hjälp en president kan avsättas om han bedöms oförmögen att sköta sitt uppdrag. I det aktuella fallet har Demokraterna efter förra veckans incident på Capitol Hill velat göra gällande att presidenten lider av en mental störning och kan befaras börja avfyra kärnvapen.

Det slutgiltiga beslutet att aktivera det 25:e tillägget ligger hos vicepresidenten, i det här fallet Mike Pence, som på onsdagen avvisade Demokraternas krav. Partiet går nu därför vidare för att få Trump ställd inför riksrätt.

Ett riksrättsförfarande kommer sannolikt att inledas då fyra republikaner i representanthuset lierat sig med den Demokratiska majoriteten i frågan. Utsikterna att få Trump fälld är däremot små då det för detta kräver en kvalificerad två tredjedels majoritet i senaten där dessutom Republikanerna har majoritet.

Demokraterna har tidigare under mandatperioden gjort ett misslyckat försök att få Trump avsatt genom riksrätt, den gången med hänvisning till att Trump på ett förment otillåtet sätt pressat den ukrainska regeringen att lämna ut uppgifter om oegentligheter som politiska motståndaren Joe Biden och dennes son Hunter Biden ägnat sig åt i Ukraina.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons