Kongressledamoten Tulsi Gabbard från Hawaii har rönt uppmärksamhet i de två debatter Demokraternas presidentkandidater hittills haft. Det gäller i synnerhet den senaste då hon gick till attack mot en av favoriterna, Kamala Harris, som nu av många anses vara chanslös. Gabbards överraskande popularitet har snabbt gjort henne impopulär bland de sociala medier-jättarna som försöker censurera hennes budskap.

38-åriga Gabbard har ett förflutet som soldat och tjänstgjorde efter 11 september 2001 i Irak-kriget, som hon i efterhand menar var ett misstag. Hon är även starkt kritisk till USA:s interventioner i Mellanöstern och Nordafrika för att framtvinga regimskiften och hon har personligen mött Syriens president Bashar al-Assad vars motståndare hon kallat ”terrorister”.

I den nyliga debatten tog Gabbard upp ett antal komprometterande uppgifter om medkandidaten Kamala Harris som slog ned som en bomb i sociala medier. Mätningar visade under debatten att Gabbard var den mest sökta kandidaten på Google men samtidigt trendade hennes namn ändå inte på Twitter, vilket fick många att förmoda att detta skett avsiktligt.

Efter den första debatten förvägrades hon dessutom tillfälligt av Google att köpa annonser, vilket ledde till att hon stämde företaget. Hon menar att problematiken inte handlar om höger/vänster utan om yttrandefrihet och vill nu se att sociala medier-jättarna bryts upp.

Censur av konservativa
Liksom Facebook och Twitter har Google med dotterbolaget Youtube kritiserats för att tysta och censurera konservativa röster genom att beteckna deras budskap som ”hat”.

För några veckor sen tog president Donald Trump initiativ till ett möte i Vita huset dit ett flertal av de tystade profilerna bjudits in för att uppmärksamma censuren – något media inte tyckte om. Dessförinnan hade Trump även kallat till sig Twitters vd för att diskutera den tilltagande censuren och sociala medier-jättarnas uppenbara slagsida åt vänster.