I helgen samlades omkring 50 000 personer i den serbiska huvudstaden Belgrad för att demonstrera mot Pride och för traditionella familjevärderingar.

Med slagord som ”Rör inte våra barn” och ”Stoppa skammens parad” marscherade invånare till stöd för traditionella familjevärderingar och mot hbtq-indoktrinering. Söndagens protest fick stöd från den serbisk-ortodoxa kyrkan.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se försvaret och polisen i Pride-tåget

De engagerade medborgarna protesterade mot att EuroPride, ett flera dagar långt evenemang, arrangeras i staden i september.

Enligt EuroPride-arrangörerna kommer Belgrad att vara den första staden i sydöstra Europa och den första utanför EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) som är värd för ett stort evenemang för den europeiska hbtq-gemenskapen.

”Detta är en milstolpe för HGBTI+-gemenskapen i hela regionen och början på en ny era”, skriver man på EuroPride 2022-hemsidan.

LÄS ÄVEN: Hård ordväxling mellan pridevänstern och AfS

”På västra Balkan står HGBTI+-gemenskapen inför djup ojämlikhet och diskriminering”, heter det vidare. ”EuroPride i Belgrad är en vändpunkt i regionen, som bekräftar insatserna från HGBTI+-aktivister för att uppnå jämlikhet och ger dem möjlighet att fortsätta kampen.”