Den konservative filosofen Sir Roger Scruton, som skrivit över 50 böcker om moral, politik, arkitektur och estetik, har gått bort vid 75 års ålder.

Hans familj sa i ett uttalande:

– Det är med stor sorg vi meddelar Sir Roger Scrutons död. Älskad man till Sophie, vördad far till Sam och Lucy och älskad bror till Elizabeth och Andrea, dog han fridfullt söndagen den 12 januari.

– Han föddes 27 februari 1944 och har kämpat mot cancer de senaste sex månaderna. Han familj är enormt stolta över hans bedrifter.

Scruton var tidigt ute i sin kritik mot mångkultur, långt innan de konservativa i Storbritannien. Utöver det argumenterade han tidigt för att bygga vackert, i motsats till modernismen som är så framträdande i västvärlden idag. Han avskedades förra året av brittiska regeringen efter att ha uttalat sig politisk inkorrekt.

Han adlades tidigare för sina insatser inom filosofi, lärande och offentlig utbildning.

Den konservative ledamoten Daniel Hannan tweetade:

– Väldigt tråkiga nyheter. Professor Sir Roger Scruton, den största konservative i vår tid, har dött. Landet har mist en stor tänkare. Jag har förlorat en fantastisk vän.

Robert Jenrick, bostadsministern, tweetade:

– Djupt ledsen att höra om Sir Roger Scrutons död. Hans arbete om att bygga vackrare, som han skickade in nyligen till mitt departement, kommer vara kvar och vara en del av hans ovanligt rika arv.