vindkrat turbin siemens gamesa

ENERCON Fan, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Designfel i turbiner till vindkraftverk sänker storföretag

Publicerad 6/27/2023
Annons

Beskedet från Siemens Energy att kvalitetsproblem vid dess vindturbinenhet skulle ta år att åtgärda utraderade en tredjedel av dess marknadsvärde och utgör ett hårt slag för en av de största leverantörerna till världens växande verksamhet inom förnybar energi.

Företaget skrotade nyligen sina vinstutsikter för 2023 efter att en granskning av vindkraftsdivisionen Siemens Gamesa avslöjade djupare problem än väntat som påverkar upp till 15-30 procent av de mer än 132 gigawatt i turbiner världen över.

LÄS ÄVEN: Vindkraften en grön bubbla på väg att spricka

Att hantera problemen, som handlar om att åtgärda brister i rotorblad och lager som kan orsaka skador, beräknas kosta mer än en miljard euro.

– Detta är en besvikelse och allvarligt bakslag, säger Siemens Gamesas vd Jochen Eickholt.

Siemens Energy-aktien stängde på 37,3 procent i slutet av förra veckan, företagets största kursfall sedan koncernen delades av från Siemens och noterades separat 2020.

Besked i augusti

Handlare och analytiker säger att omfattningen av företagets senaste problem fortfarande är osäkert. När aktieägarna uppmanade Siemens Energy att få grepp om situationen sa bolaget att det skulle kunna leverera en tydligare bild först i augusti.

– Även om det borde vara klart för alla, vill jag återigen betona hur bittert detta är för oss alla, säger Siemens Energys vd Christian Bruch.

LÄS ÄVEN: Energi- och miljöprofessor: Vindkraften inte hållbar

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons