➤ KRÖNIKA Mainstreammedierna och kulturetablissemanget verkar vilja få oss att tro att européer är världshistoriens största skurkar. En ständig flodvåg väller in över oss av bilder på ondskefulla, vita män. Det här kan vara en anledning både till att européer har så dålig självkänsla och att många invandrare som kommer hit känner att de har rätt att kräva saker.

Nyligen krävde en moské i Spanien en ursäkt från den spanska kungen för reconquistan, det vill säga spanjorernas återerövring och befrielse av Spanien från muslimerna. I ett uttalande som publicerats på moskéns Facebooksida kräver man att kung Filip VI erkänner ”skuld för fördrivning och mord på order från katolska kungar”.

Moskén påstår vidare att ”det aldrig har funnit en så pass grym förföljelse och försök att utplåna en religiös grupp som den som utfördes av gamla spanska kungar, som Filip II”. Den nämnde kungen, Filip II, regerade Spanien mellan åren 1556-1598. Att moskén inte gillar honom torde bero på att han krävde att muslimerna som var kvar i Spanien efter reconquistan skulle lämna allt islamiskt bakom sig.

”I egenskap av avkomma av de ovannämnda kungarna, har du en möjlighet att visa respekt och ogillande av islamofobiska tendenser till den muslimska gemenskapen och be vår gemenskap om ursäkt för de grymheter som vi hade blivit utsatta för”, fortsätter uttalandet, som är undertecknat av en imam vid namn Yihad Sarasua.

Moskén utelämnar dock flera viktiga saker i sitt uttalande. För det första att det var muslimerna som erövrade Spanien på 700-talet genom jihad, heligt krig. De vill att spanjorerna ska be om ursäkt för att de tog tillbaka sitt eget land? För det andra att de muslimer som var kvar i Spanien efter befrielsen faktiskt utgjorde ett hot. Dels genom att de konspirerade med muslimska makter i syfte att åter lägga Spanien under sig, dels genom flera blodiga uppror.

Vänstern klagar inte när vita blir kollektivt skuldbelagda. Ingen inom vänstern, som skulle bli rasande om man kollektivt skuldbelade muslimer för terroristernas hemskheter, säger ett knyst när vita utkrävs ursäkter för vad deras förfäder gjorde för flera hundra år sedan.

Jag har aldrig hört en ursäkt från muslimska ledare för deras erövringskrig mot Europa. Jag har inte ens hört ett erkännande av att man gjorde fel. Samtidigt får vi lära oss att skämmas för korstågen – som var ett försvarskrig. Kristna ledare, till och med påven själv, har bett om ursäkt. ”Om historiska ursäkter är viktiga”, skriver Sören Wibeck i sin bok Korståg från 2005, ”kan kanske världen också förvänta sig en sådan från den arabiska sidan för aggressionen under 600- och 700-talen, då islam erövrade de kristna länderna från Syrien till Egypten och Nordafrika samt de kristna kungadömena i Spanien och senare Konstantinopel och det bysantinska imperiet.”

I Turkiet firar man erövringen av den grekiska, europeiska och kristna staden Konstantinopel varje år i stället för att be om ursäkt. I tusen år var Hagia Sofia ett av Europas praktfullaste monument och den kristna världens största kyrka. Efter erövringen år 1453 förvandlades den till moské. Och drömmen om att erövra Europa lever. Turkiets president Erdogan, den nye sultanen, uppmanade i ett tal i mars 2017 turkar bosatta i Europa att skaffa många barn: “Skaffa fem barn, inte tre. Ni är Europas framtid”.

Skådespelaren Liam Neeson, en av mina favoriter för övrigt, anklagades nyligen för att vara rasist. I senaste filmen Cold pursuit spelar han en ensam man som tar till blodigt våld för att hämnas en oförrätt. I en intervju för brittiska Independent undrar journalisten var Neeson hittar rollens vrede. Då börjar Neeson prata om en gammal upplevelse.

Han berättar han att han ville döda en svart man som hämnd för en våldtäkt av en väninna:

Det finns något primitivt, gud förbjude att någon i din familj utsätts för våld av kriminella. Jag ska berätta en historia, den är sann.

Jag skäms för att säga det, men jag gjorde det i kanske en vecka. Jag gick runt på gatorna med en batong och hoppades att en ”svart jävel” skulle komma ut från nån pub och ge sig på mig – så att jag kunde döda honom.

Han var inte stolt över de känslor han en gång haft. Han skäms, säger han, för att han gjorde alla svarta till skyldiga för en svart mans brott. Men ändå lyfts det här fram som ett bevis på Neesons rasism och vänstern krävde att han skulle straffas eftersom ingen synd är större än rasismen.

I vänsterns värld verkar det bara vara vita som kan utkrävas kollektiv skuld för sina fäders missgärningar. Moskén i Spanien, som kräver ursäkter i stället för att visa tacksamhet för att man får utöva sin religion i frihet och trygghet i en demokrati, vill helst att vi ska glömma bort hur muslimer tog européer som slavar. Faktum är att fler vita var slavar i Nordafrika än svarta var slavar i Amerika. Ändå är det bomullsplantager i Amerika alla tänker på när de hör ordet slavar.

Det finns en sak som gör oss européer speciella, och det är inte kolonialism och rasism, för det finns hos alla, utan vetenskapen, som har gjort livet bättre för alla människor på planeten. Ingen civilisation har bidraget så mycket till vetenskapens framsteg.

När Napoleon landsteg i Egypten 1798 fann han en värld som var kvar i medeltiden. Utbildningen, för dem som fick någon, bestod mest i att rabbla Koranen, kvinnorna var instängda i harem och människor såldes och köptes öppet på slavmarknader. Napoleon hade med sig en armé av vetenskapsmän. Egyptierna, och många andra folk, hade knappt känt till sin egen historia om det inte varit för de så förtalade vita männen.