När Therésia Franklin och Cassandra Brunstedt ville ta reda på vad som gör en människa genuint lycklig var det varken en fet plånbok eller materiella ting som var avgörande, i stället skulle svaret vara betydligt enklare än så. Fynden sammanställde de i en bok.

En av huvudingredienserna till lycka ska enligt duon vara att leva mindre individualistiskt och lägga större fokus på andras behov. Andra saker är att känna sig behövd och vara del av en gemenskap.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Svenska ungdomar Nordens ensammaste och olyckligaste

– När vi började intervjua olika lyckoforskare blev vi förvånade över att det kunde vara så enkelt att leva ett lyckligt liv, säger Therésia Franklin till Dagen.

Man har också tittat på vad bland andra Laurie Santos, professor i psykologi vid Yale University, säger. Enligt Santos skulle vi bli betydligt lyckligare om vi levde mindre självcentrerat. Att hjälpa andra och vara behövd sägs ge ett påslag av lyckohormoner.

Religion

Ytterligare en punkt handlar om att utforska sin andlighet. Enligt författarna ger ett existentiellt perspektiv på livet både mer lycka och flera hälsofördelar. Här ingår även religion.

– Vad vi förstått verkar det som att hjärnan förändras under intensiv bön. Tror man på något större ingår man ofta i en större social gemenskap vilket gynnar hälsan, man använder droger i mindre utsträckning och det följer även med en del dygder som är bra för en, säger Therésia Franklin.

Hon menar att många har en existentiell kris som bidrar till ett dåligt mående.

LÄS ÄVEN: 85 år gammal studie besvarar frågan vad lycka är