Deutsche Telekom utvecklar globalt hälsopass
Foto: Kalle1 / Faksimil Youtube

Att vara vaccinerad för att tillåtas resa kommer att bli global standard, och nu har Deutsche Telekom fått uppdraget att ta fram ett digitalt hälsopass som ska fungera i hela världen.

WHO vill att organisationens 194 medlemsstater ska implementera digitala vaccinationsbevis. För att underlätta detta sätter man upp en teknisk lösning för att standardisera utfärdandet av QR-koder som innehåller hälsostatus om dess ägare.

Deutsche Telekoms dotterbolag T-Systems har valts ut som industripartner för att utveckla tjänsterna för vaccinationsvalidering.

– Corona har ett grepp om världen, säger Adel Al-Saleh, vd för T-Systems.

– Digitalisering håller världen igång. Digitala vaccinationsintyg som EU:s är nyckeln till detta. Vi är glada över att kunna stödja WHO i kampen mot pandemin. Hälsa är ett strategiskt tillväxtområde för T-Systems. Att vinna det här kontraktet understryker vårt engagemang för branschen.

Kritik

Samtidigt som det globala hälsopasset ska tas fram avvecklar dock alltfler länder de sista återstående restriktionerna.

WHO har för avsikt att passet även ska kunna innehålla information om andra vaccineringar. Kritiker menar att detta är ett steg mot Kinas sociala kreditsystem.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.