Då det var dags för Osbecksgymnasiets studentbal på Strandhotellet i Mellbystrand i juni släppte vissa anställda loss lite väl mycket – några betedde sig så pass illa att man fick klagomål från hotellet.

Sammanlagt deltog 120 stycken elever och lärare i festligheterna. För ett par anställda, en lärare och en mentor, gick det lite väl vilt till. Läraren hade med sig en egen fickplunta och hamnade i gräl med hotellpersonalen som beslagtog flaskan.

Mentorn uppträdde i kraftigt berusat tillstånd olämpligt och nekades att köpa alkohol. Trots tillsägelser från ordningsvakt bröt han också mot rökförbudet.

Dagen därpå framförde hotellets ägare klagomål till skolan.

I förra veckan kallades duon till samtal och fick varsin skriftlig tillrättavisning för att ha ”brustit i sin professionella karaktär”. Mentorn stängdes också av från studentdagen.

– Alltihop är väldigt tragiskt och tråkigt. Vi står inte bakom detta som arbetsgivare, men vi försöker också hjälpa de här personerna att hitta rätt. För dem har det tappats anseende och detta är negativt för Osbecksgymnasiet, säger Ingela Månsson, verksamhetschef för frivilliga skolformer på utbildningsförvaltningen i Laholms kommun, till Hallandsposten.

Enligt Månsson ser man mycket allvarligt på det inträffade och beteendet som går emot kommunens värdegrund.

Bland eleverna har det pratats mycket om vad som skedde med fokus på mentorn, som efteråt bett om ursäkt.

– Det är märkligt att en lärare blir så. Det har snackats mycket efteråt om vad som hände. Alla säger samma sak: det är sjukt att en lärare kan göra så. Det var fler lärare som var berusade, men ingen annan som gick över gränsen, säger en eleverna som var med på balen.

Alkoholstopp

Fallet har utrett av utbildningsförvaltningen och kommunens personalavdelning och efter semestrarna ska handlingsplaner tas fram. Personerna i fråga har erbjudits samtal och hjälp genom företagshälsan.

Även om lärare som dricker alkohol på studentbalen inte är något nytt anser Ingela Månsson att det är olämpligt och går emot kommunens alkoholpolicy.

Man bör inte dricka alkohol som offentlig person när man representerar Laholms kommun, menar hon och avser sätta stopp för det i framtiden.