rasistiska-nidbilder-av-asisater
Inrikes

Disney förser tidigare produktioner med pekpinnar om ”rasistiskt innehåll”

Publicerad 10/19/2020
Annons

Den som via streamingtjänster vill se klassiska tecknade Disney-filmer som Lady och Lufsen, Aristocats, Aladdin, Peter Pan, Dumbo eller Fantasia tvingas nu först läsa varningstexter om att filmerna innehåller rasistiska stereotyper.

Det legendariska filmbolaget har tidigare fallit till föga för anklagelser från identitetspolitiskt håll och vidtar nu ytterligare åtgärder. I förutvarande varningar har det talats om att filmerna innehåller ”föråldrade kulturella skildringar” men efter fortsatt missnöjde från ”rasifierade” skärps nu formuleringarna.

LÄS ÄVEN: Klädföretag ber om ursäkt för ’dold rasism’ – kallade färg på behå för ”tobacco”

Då det inte är möjligt att klippa bort karaktärer helt ur de aktuella filmerna, så som som tidigare gjorts bland annat i bolagets klassiska julspecial som visas varje år i Sverige, väljer man i stället att förse filmerna med varningstexter så att ingen tittare ska ta skada av att se de tecknade klassikerna.

LÄS ÄVEN: Frölunda HC tar bort indian efter rasistanklagelser

Konkret handlar det bland annat om siamesiska katter i Lady och Lufsen och korpar i Dumbo där Disney nu menar att bolagets tidigare animatörer var rasister som ville teckna nidbilder av asiater och svarta. Det varnas däremot inte för några stereotypa framställningar av vita, européer eller anglosaxer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons