EU-kommissionären Thierry Breton, som nyligen avgick, och Elon Musk har återigen hamnat i en hätsk diskussion. Detta på grund av Musk engagemang i europeisk politik. Breton är frustrerad över att Musk använder sin plattform X till att lägga sig i det tyska valet och menar att det handlar om valpåverkan. Enligt Breton har EU verktyg för att vidta åtgärder om ett val inte har gått rätt till, vilket han menar att Bryssel gjorde i Rumänien och även kan göra nu i Tyskland. Men efter att Musk uppmärksammat detta uttalande och kallat Breton för “Europas tyrann” har den tidigare EU-pampen slagit tillbaka och hävdat att det är ett missförstånd i översättningen.

Det var på torsdagen som den tidigare EU-kommissionären Thierry Breton, nyligen med ansvar för unionens inre marknad, deltog i en intervju hos franska BFMTV/RMC.

I intervjun med fransk media fick EU-liberalen Breton frågor om Musk engagemang i europeisk politik och särskilt det tyska valet. Detta mot bakgrund att han använder plattformen X för att kritisera den nuvarande politiska utvecklingen i Europa och särskilt mot bakgrund att han nyligen intervjuat AfD:s partiledare Alice Weidel på X. Ett parti Musk anser är det enda räddningen för Tyskland.

Den franska tidningen Le Figaro rapporterar att att Breton i intervjun uppmanat EU:s invånare att hålla sig lugna och att unionen måste fortsätta lagstifta mot så kallad valpåverkan genom krav på ökad moderering av politiskt innehåll i sociala medier.

Breton är den EU-kommissionär som haft en avgörande roll i att öka censuren på sociala medier i Europa. Han ledde utvecklingen och implementeringen av den så kallade DSA-lagen, lagen om digitala tjänster, som påstås skydda EU-medborgarna mot bland annat desinformation.

– Låt oss vänta och se vad som händer och nu hålla oss lugna. Låt oss tillämpa våra lagar i Europa, när de riskerar att kringgås, och om de inte upprätthålls, kan det resultera i störningar. Vi gjorde det i Rumänien och vi måste självklart göra det om det är nödvändigt i Tyskland, sa Thierry Breton i intervjun enligt Le Figaro.

Musk: Clown som tyrann i Europa

Uttalandet från Thierry Breton har väckt många reaktioner på sociala medier under lördagen – och även delade meningar om vad han faktiskt menar. Om det handlar om kraven på moderering av politiskt innehåll eller att överstatliga EU vidtar åtgärder mot val.

En del på sociala medier har uppfattat uttalandet som att Breton menar att EU vidtog åtgärder i det rumänska presidentvalet som plötsligt ogiltigförklarades av rumänsk domstol när en en så kallad “högerextrem” kandidat vann första omgången i slutet av november. Vidare att Breton menar att Bryssel även kan komma att vidta åtgärder i det tyska omvalet som hålls 23 februari.

LÄS MER: “Fel” kandidat vann – nu görs presidentvalet i Rumänien om

En som har kommenterat uttalandet utifrån detta perspektiv är X-ägaren Elon Musk. Han kallar Bretons uttalande för ett “tyranniskt beteende”.

Faksimil X

I ytterligare ett inlägg har Musk valt en clown-emoji och orden “Europas tyrann” för att beskriva hur han uppfattar Bryssels linje rörande sociala medier och demokrati.

Faksimil X

EU-toppen slår tillbaka: Fel på översättningen

På lördagen har den tidigare EU-toppen Thierry Breton däremot gett sig ut på X för att ge sin bild av uttalanden. Den tidigare EU-toppen har svarat Elon Musk genom att ta avstånd från det som han påstås ha sagts i den franska tv-intervjun.

Enligt Breton handlar det om ett missförstånd i översättningen av det han framförd i intervjun. Han menar att viktiga delar har gått förlorade i översättningen och anklagar Musk för “fake news”. Breton tydliggjorde att han menar att det enbart handlar om modereringsskyldigheter på sociala medier.

Faksimil X

X-ägaren och tidigare EU-toppen har nu fortsatt sina attacker under lördagen. Efter att Breton hävdat att uttalandet missförståtts i översättningen bad Musk att den tidigare EU-pampen berätta vad som hände i Rumänien när presidentvalet plötsligt ogiltigförklarades efter att Călin Georgescu vann den första omgången.

LÄS MER: “Fel” kandidat vann – nu görs presidentvalet i Rumänien om

Breton hänvisade till Musk egen AI-tjänst Grok på plattformen X som uppger att valet ogiltigförklarade på grund av “anklagelser om utländsk påverkan”.

Faksimil X

Det är inte första gången Musk och Breton drabbar samman om demokrati och yttrandefrihet på sociala medier. I slutet av förra sommaren och inför presidentvalet i USA skickade Thierry Breton ut ett varningsbrev från EU till Elon Musk och X.

LÄS ÄVEN: EU hotade Elon Musk inför Trump-samtal

Thierry Breton krävde då att Musk måste censurera “skadligt innehåll” på plattformen som kan ha “skadliga effekter” på det “medborgerliga samtalet”.

I slutet av december drabbade de två återigen samman. Breton anklagade Musk för “utländsk påverkan” när han öppet visade sitt stöd för AfD i den tyska valrörelsen genom att hävda att “enbart AfD kan rädda Tyskland”.

Faksimil X

Musk svarade då med att amerikansk “utländsk påverkan” är den enda anledning till att Breton idag talar franska som sitt modersmål och inte tyska eller ryska.

Faksimil X

Anklagelsen: Utländsk påverkan

Vändorna och anklagelserna om utländsk valpåverkan i Rumänien som Musk och Breton nu diskuterar under helgen är ett ämne som även väcker starka reaktioner på sociala medier i stort. Men vad är bakgrunden?

I december rapporterade Samnytt att den första omgången av presidentvalet i Rumänien ogiltigförklarades på grund av misstankar om utländsk påverkan.

Det var Rumäniens författningsdomstol som meddelade beslutet i ett pressmeddelande. Anledningen ska ha varit att första omgångens vinnare Călin Georgescu, som anklagats för att vara högerextrem, fascist och pro-rysk, påstås ha fått orättvist stort stöd i sociala medier.

Vid sidan om den högerextrema stämpeln i media och från övriga politiker är Călin Georgescu också en kritiker av såväl USA som Nato, och han har lovat väljarna att stoppa det militära stödet till Ukraina om han blir vald.

Georgescu vann presidentvalets första omgång den 24 november med sina omkring 23 procent av rösterna. Liberalen Elena Lasconi kom på andra plats med lite drygt 19 procent. Lasconis liberala parti ingår i samma partigrupp som svenska Liberalerna och Centerpartiet i EU-parlamentet.

De två presidentkandidaterna gick vidare till den andra valomgången. Men någon sådan omgång blev det inte. Domstolen skrev i sitt pressmeddelande att den “ogiltigförklarar hela valprocessen gällande valet av Rumäniens president”, och hänvisade till “rättvisa och rättssäkerhet i valprocessen”.

Författningsdomstolens beslut är slutgiltigt, och det rumänska presidentvalet måste därför tas om från början.

Călin Georgescu vann presidentvalets första omgång, men domstolen rev upp resultatet. Foto: Facebook/Rumäniens författningsdomstol

Dessa misstankar om valpåverkan som låg till grund för beslutet presenterades bara dagar innan i en hemlig rapport av den rumänska regeringen. Rapporten misstänkliggjorde Călin Georgescu och det påpekades att han kort innan valet fick stort genomslag på det sociala mediet TikTok.

LÄS MER: “Fel” kandidat vann – nu görs presidentvalet i Rumänien om

Det stora genomslaget på sociala medier ska enligt rapporten ha möjliggjorts på grund av botar och mystiska sociala medier-konton som gett honom orättvisa fördelar på TikTok.

Musk AfD-samtal “kan strida mot lagen”

Samtidigt som Tesla-miljardären tillika X-ägaren Elon Musk hamnat i hetluften efter att ha uttryckt sin politiska åsikter och sparrats mot EU-pampar ppges det att Bryssel hotar med rättsliga åtgärder.

Dessa hot från EU uppmärksammades i samband med samtalet mellan Elon Musk och AfD:s partiledare Alice Weidel tidigare i veckan. Det har väckts diskussion huruvida det politiska samtalet mellan partnerna är olagligt eftersom att det tyska nyvalet äger rum nästa månad och att det detta då kan ses som att plattformen X, tidigare Twitter, favoriserar AfD inför de tyska väljarna.

LÄS ÄVEN: 150 EU-tjänstemän övervakar när Musk intervjuar AfD:s partiledare

Under samtalet rekommenderade Elon Musk att lyssnarna i Tyskland skulle rösta på AfD som han anser leds av en vettig person. Tidigare har Musk yttrat att AfD är det enda partiet som kan rädda Tyskland.

LÄS ÄVEN: Elon Musk valkampanjar för AfD med debattartikel – då avgår redaktören

– Om ni vill ha förändring så rekommenderar jag starkt att ni röstar på AFD och Alice Weidel, som är en väldigt rimlig person. Det framgår av den här konversationen. Och hon har inte föreslagit något upprörande, utan allt handlar bara om sunt förnuft, sa Elon Musk i samtalet.

Montage. Elon Musk och AfD-ledaren Alice Weidel Foto: UK Government CC BY 2.0 / Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Musk intresse för det tyska valet har den senaste tiden väckt ilska bland fler europeiska ledare. En av dessa är Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez som har anklagat Musk för att ”hetsa till hat” genom sin plattform X. Det rapporterar Reuters.

Vidare har både Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron uttryckt besvär över att Musk lägger sig i politiken i Europa.

LÄS ÄVEN: 150 EU-tjänstemän övervakar när Musk intervjuar AfD:s partiledare

På central EU-nivå varnades det nu i veckan att om överträdelser har skett i samtalet med AfD-ledaren, avser man att slå till mot Elon Musk och X “så snart det är juridiskt möjligt“. EU hävdar sig ha muskler att bötfälla sociala medier som tillåter inlägg utanför åsiktskorridoren med kännbara belopp på upp till 6 procent av respektive plattforms årliga intäkter.

LÄS MER: EU och media censurerar AfD inför tyska valet

Etablerad media i Europa har gått till attack mot Musk med påståenden att hans samtal kan vara brottsligt. I Sverige har Svenska Dagbladet lyft anklagelserna, som sprids av bland annat Politco, att det enligt tysk lagstiftning nämligen kan betraktas som en illegal donation att hålla ett sådant samtal med politiker.

Faksimil SvD

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “Varför reagerar så få på EU:s totalitarism?”