Disney kommer inte längre att distribuera två av Kalle Anka-seriernas tecknare Don Rosas skapelser då man anser att de innehåller en kontroversiell karaktär.

Det är två serier med Farbror Joakim som Disney nu överger, något som Don Rosa själv avslöjar på Facebook. I ett mejl han ska ha fått från Disney skriver företaget bland annat följande:

Som en del av sitt pågående engagemang för mångfald och inkludering är The Walt Disney Company i färd med att modernisera sitt historiebibliotek. Som ett resultat kommer några av de berättelser som inte längre passar med deras värderingar inte längre att publiceras. Detta gäller två av dina klassiska berättelser, ”The Richest Duck in the World” och ”The Dream of a Lifetime”. Dessa berättelser kommer inte längre att inkluderas i nytryck eller nya samlingar.

På Egmont, som distribuerar Kalle Anka-serierna i Norge, bekräftar man den politiskt korrekta styckningen.

LÄS ÄVEN: Disney blockerar ”rasistiska” Peter Pan, Dumbo och Aristocats

– Vi är bekanta med fallet, och det gäller även vissa publikationer i Norge, säger presskontakten Tonje Tornes till Nettavisen.

Bombie The Zombie

Skälet till Disneys agerande är okänt men det spekuleras i att det handlar om karaktären ”Bombie The Zombie” – en mörkhyad zombie som Farbror Joakim möter i Afrika. Han medverkar i ”The Dream of a Lifetime” från 2002 men inte i ”The Richest Duck in the World” från 1994.

Det förekommer även uppgifter om att den andra serien egentligen handlar om ”The Empire-Builder from Calisota” – där ”Bombie The Zombie” dyker upp – då den ofta felaktigt omnämns som ”The Richest Duck in the World”.

LÄS ÄVEN: Kritik mot Disneys nya film – homosexualitet med och för barn

Don Rosas inlägg: